Privreda

Migracije skraćuju i oranice

Migracije skraćuju i oranice
Foto: N.N. | Migracije skraćuju i oranice

BIHAĆ - Obradive površine koje će biti zasijane u jesenjoj sjetvi na području Unsko-sanskog kantona biće manje za 14 posto u odnosu na prethodnu godinu, podaci su Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK.

Prema njima, ukupno će biti zasijano 8.800 hektara, što je tek osam procenata u odnosu na ukupne obradive površine zemljišta na području ovog kantona.

Prema riječima ministra poljoprivrede USK Almira Mašinovića, u posljednje četiri godine neprestano se smanjuju zasijane površine, što on objašnjava nizom problema s kojima se suočavaju ovdašnji poljoprivredni proizvođači.

"Poljoprivrednici sve teže pronalaze tržište za svoje proizvode, a sa druge strane otkupljivači nude vrlo niske cijene. Zatim, poticaji za poljoprivrednu proizvodnju konstantno kasne i sve su to okolnosti koje imaju negativan odraz na ukupnu poljoprivrednu proizvodnju", kaže Mašinović.

Dodaje kako se poljoprivrednici suočavaju i s neprestanim povećanjem cijena repromaterijala i goriva i da se najčešće odlučuju na smanjenje obima proizvodnje, pa čak i na gašenje djelatnosti.

"Poljoprivredna proizvodnja na području USK u sve većoj mjeri osjeća i posljedice odlaska stanovništva sa ovih prostora, a migracijama su posebno pogođena ruralna područja", kaže Husein Selimović, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača USK.

Selimović tvrdi kako je ovakvo stanje posebno primjetno u posljednjih godinu dana, jer sve veći broj poljoprivrednika gasi proizvodnju i odjavljuje obrte.

Inače, očekuje se da jesenja sjetva na području USK bude okončana do sredine novembra, a od kultura koje će biti zasijane na ovim prostorima, 90 posto otpada na žitarice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije