Privreda

Nakon elaborata, Skupština povjerilaca o prodaji ribnjaka "Saničani"

Nakon elaborata, Skupština povjerilaca o prodaji ribnjaka "Saničani"
Foto: Ustupljena fotografija | Nakon elaborata, Skupština povjerilaca o prodaji ribnjaka "Saničani"

PRIJEDOR - U Ribnjaku "Saničani" kod Prijedora trenutno se radi elaborat o visini ulaganja koja su potrebna, da bi se moglo pristupiti prodaji licitacijom ovog ribnjaka, kazao je za "Nezavisne novine "Mirko Marčeta, stečajni upravnik.

"Kada bude završen elaborat, biće zakazana sjednica Skupštine povjerilaca", kazao je Marčeta i dodao da je potrebno oko 20 dana da bi sve bilo završeno.

Podsjetimo, na sjednici Skupštine povjerilaca Ribnjaka "Saničani" kod Prijedora, koja je održana u januaru, odlučeno je da se u prodaju "Saničana" ide kao pravno lice te da je procijenjena vrijednost 4,9 miliona KM.

"Na sjednici Skupštine usvojen je izvještaj stečajnog upravnika, te je sada potrebno da se napravi dodatna procjena i onda bi se mogla donijeti konačna odluka o prodaji 'Saničana'", rekao je tada Marčeta.

Podsjetimo, Okružni privredni sud u Prijedoru je krajem marta 2021. godine otvorio stečaj u Ribnjaku "Saničani" iz Prijedora, koji dobavljačima i državi na ime obaveza duguje više od 360.000 KM, tako da je jedan od najvećih i najstarijih ribnjaka u BiH završio u stečajnim vodama.

Prijedlog za otvaranje stečajnog postupka podnijelo je Pravobranilaštvo RS 17. jula 2020, a prijedorski sud je 11. septembra te godine  pokrenuo prethodni postupak za utvrđivanje uslova za otvaranje stečajnog postupka. Određene su i mjere radi obezbjeđenja imovine kojima se zabranjuje stečajnom dužniku da bez saglasnosti privremenog stečajnog upravnika raspolaže pokretnom i nepokretnom imovinom, novčanim sredstvima i pravima stečajnog dužnika.

Na ovo rješenje žalio se većinski vlasnik Ribnjaka "Saničani" Radojica Ratkovac i žalba je odbijena.

Prema podacima Banjalučke berze, Ratkovac je vlasnik 52,128 odsto akcija, a među 10 najvećih akcionara su i pet fondova, dvije banke i dva fizička lica.

Posljednji put je akcijama trgovano 2013. godine. Neto gubitak u 2018. iznosio je 89.025 KM, da bi se u 2019. godini gotovo upetostručio i iznosio 420.746 KM.

U toku 2019. godine krug fabrike sa upravnom zgradom i ribnjak površine 43 hektara prešli su u vlasništvo Nove banke zbog neservisiranja hipotekarnog kredita i neplaćanja reprograma.

Republički vodni inspektori su u kontrolama u maju 2019. godine konstatovali da se ribogojilište ne održava adekvatno već duži period i da to utiče na smanjenu efikasnost i bezbjednost objekta. Resorno ministarstvo je 2018. godine imenovalo stručni tim, koji je obišao ribnjak radi utvrđivanja činjeničnog stanja na terenu o iznesenim pritužbama mještana Saničana o uginuću ribe, urušavanju nasipa, neodržavanju prostora i narušavanju ekološke ravnoteže.

Preduzeće za ribarstvo "Saničani" osnovano je 1903. godine pod nazivom "Ribnjačarstvo – Burda". Nakon Drugog svjetskog rata više puta je organizaciono transformisano. Do privatizacije bilo je državno preduzeće sa osnovnom djelatnošću mriješćenje i uzgoj ribe i prodaja ribe i ribljih prerađevina, a procesom privatizacije upisano je u sudski registar 2001. godine kao akcionarsko društvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije