Privreda

Okusi Hercegovine kroz vino i hranu

Okusi Hercegovine kroz vino i hranu
Foto: N.N | Okusi Hercegovine kroz vino i hranu

TREBINJE - Hercegovina mora više valorizovati svoje gastro-eno brendove, a "Podrumi Vukoje" iz Trebinja prednjače u ovome poslu, kao što su bili pioniri u poduhvatu bavljenja vinarstvom u ovom kraju, istaknuto je na "Prvom salonu žilavke", koji su "Vukoje" organizovali u "Vinskoj galeriji" u Trebinju.

Kada imamo divnu sortu vina i kada u zadnja dva sloga imena njenog podneblja - Hercegovina - imamo vina, onda je nama samo ostalo da ono što je naša kamena zemlja dala saberemo u čašu i to ponudimo, kaže Vukoje

Ovu manifestaciju je u srijedu veče otvorio direktor ove vinarije Radovan Vukoje.

"Kada imamo jednu divnu sortu vina i kada u zadnja dva sloga imena njenog podneblja - Hercegovina - imamo vina, onda je nama samo ostalo da ono što je naša kamena zemlja dala saberemo u čašu i to ponudimo, kao što ovdje nudimo sva vina od Ljubuškog do Lastve i divne sireve, pršut i pastrmku, čije je porijeklo Hercegovina", rekao je na otvaranju Vukoje.

On je istakao da je srećan što je manifestacija koja je okupila veliki broj proizvođača vina, sira, pršuta i ostalih delicija Hercegovine, ali i mnogo veći broj posjetilaca koji su prepunili sva tri sprata "Vinske galerije", podržana i od strane Republike. Podržana je i od strane svih onih koji znaju šta je dobra i autohtona gastronomija, da ona, u stvari, sublimira cjelokupnu poljoprivredu hercegovačkog kraja, a da je žilavka, koja se u ovom kraju sadila još u doba Rimljana, kruna ove privredne grane Hercegovine.

"Ovo je jedan veliki početak promocije jednog vina koje je iznjedrila Hercegovina i ovaj predio, a koje ćemo mi nastaviti valorizovati, jer ćemo nastaviti sa podrškom ove manifestacije, jer su pršut, sir i vina koje proizvode vrijedni ljudi Hercegovine za Republiku Srpsku, BiH i cio region veoma značajni", naglasio je, pozdravljajući skup, Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma RS.

 Josip Nuić, vlasnik "Vinograda Nuić" iz Ljubuškog, složio se sa ministrom i svim prisutnim gostima da je vinska priča najbolji promoter ovog podneblja, zahvalan Vukojama što su organizovali manifestaciju na kojoj se promoviše žilavka kao autohtona sorta Hercegovine i to na isti način kako to rade mnogo veće i čuvenije vinske regije svijeta.

Proizvođač sira iz mijeha, Nevesinjac Miroslav Glogovac kaže da se na ovakvim događajima mnogi tek upoznaju sa našim sirom iz mijeha, iako je u pitanju specijalitet koji se ovako spravlja oko 600 godina, dok gastro-ekspert Nihad Memeledžija, koji je na manifestaciji spravljao ukusna jela, smatra da sa žilavkom, osim dobrog sira, izvanredno idu i paštete.

"Napravili smo pet vrsta pašteta od zelenih i crnih maslina, slanutka, graha poljaka i bijele ribe, što je fantastično primljeno, dok je posebno serviran veliki lonac graha poljaka koji se izuzetno dobro veže sa žilavkom, pa sve to još poboljšano ukusima domaćeg pršuta, ribe i drugih kombinacija", rekao je Memeledžija.

On je od domaćih smokava, ali i sireva, napravio i desert koji su posjetioci nazvali "boli glava kako je dobar".

Zagrepčanin Milan Dropuljić, koji je prvi u regionu počeo raditi ovakve festivale, kaže da je prijatno iznenađen i velikom posjećenošću i okusima Hercegovine u kojima se na poseban način kombinuje hrana i vino.

Na "Prvom salonu žilavke" je predstavljeno više od 60 žilavki koje je izlagalo 17 renomiranih proizvođača iz cijele Hercegovine, a pratilo ih je 11 proizvođača sira, te delicije tradicionalne hercegovačke kuhinje, kombinovane sa modernim slanim i slatkim specijalitetima.

Luka Petrović, gradonačelnik Trebinja, rekao je da su ovu manifestaciju podržale i trebinjske gradske vlasti, te istakao želju da ovakvih sadržaja bude što više.

"Zadovoljstvo je da se naše sorte kao što je žilavka promovišu na ovaj način, da nam dođe dosta renomiranih proizvođača vina iz zapadne i istočne Hercegovine, koji su u najboljem svjetlu predstavili svoj i naš kvalitet", istakao je Petrović na "Prvom salonu žilavke".

Dodao je da žilavka koja se ovdje proizvodi preko 120 godina zaslužuje da bude što više podržana, kao i porodica Vukoje. Ovaj jedinstveni događaj su propratile i brojne domaće i međunarodne medijske kuće, među kojim i Međunarodna američka TV mreža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije