Privreda

Otkazi za radnice koje su obustavile proizvodnju

Otkazi za radnice koje su obustavile proizvodnju
Otkazi za radnice koje su obustavile proizvodnju

TREBINJE - Radnice bivšeg "Novoteksa" koje su imale rješenja ugovora o radu na neodređeno vrijeme dobiće raskid ugovora o radu jer nisu ispoštovale opomenu da se vrate na radna mjesta do kraja ove sedmice.

Ovo je okupljenim radnicama saopšteno u poslovodstvu trebinjskog ogranka "Trendteks" iz Doboj Juga, kojima je iznajmljen i novi pogon i mašine "Novoteksa", a za njih je šilo i oko 120 bivših radnica ove firme u kojoj je nedavno okončan stečaj.

"Nas je 38 radnica koje imamo rješenja na neodređeno vrijeme, a kojima je danas trebalo da budu uručene radne knjižice po koje smo i došle, ali nam je rečeno da dođemo u četvrtak, kada ćemo dobiti knjižice u ruke, jer prije toga mora biti sve riješeno u Poreskoj upravi RS", saopštila je novinarima radnica Slobodanka Pikić.

Ona dodaje da im je i u petak u poslovodstvu ponuđeno da se vrate na svoja radna mjesta, ali da radnice ne pristaju na ulazak u pogon ako im se ne ne ispoštuju minimalni uslovi iz domena radnog prava, a to je minimalan republički lični dohodak, jedan slobodan dan u sedmici, osmočasovno radno vrijeme bez produžnog rada, kao i korigovanje normi, ali i povratak svih radnica na posao.

"U fabrici je ostalo tridesetak radnika koji, kako čujemo, nemaju šta da rade, jer se s njima ne može nastaviti proizvodnja, s obzirom na to da je većina van pogona", kaže Pikićeva.

Njena koleginica Gordana Runjevac kaže da su radnice voljne da rade i da će se vratiti za mašine kada se rukovodstvo firme ozbiljno pozabavi problematikom s kojom se susreću konstantno, mjesecima unazad. Niko od predstavnika rukovodstva ni ovoga puta nije želio dati izjavu medijima, već su samo poručili da za to nemaju ovlaštenja od vlasnika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije