Privreda

Počela isplata prve tranše kredita Svjetske banke za "Željeznice RS"

Počela isplata prve tranše kredita Svjetske banke za "Željeznice RS"
Foto: Ilustracija | Počela isplata prve tranše kredita Svjetske banke za "Željeznice RS"

DOBOJ - Isplata 26,5 miliona evra prve tranše kredita Svjetske banke za restrukturisanje "Željeznica Republike Srpske" (ŽRS) počela je danas, saopšteno je iz ovog javnog preduzeća.

Sredstva iz ove tranše namijenjena su za izmirivanje obaveza za poreze i doprinose i isplatu dugovanja prema radnicima, navodi se u saopštenju.

Iz ŽRS je potvrđeno i da su danas uplaćena dugovanja prema Poreskoj upravi, po reprogramima i najavljeno da u četvrtak, 22. novembra, počinje isplata dugovanja prema radnicima, kao i prema Poreskoj upravi za iznos dugovanja koji nije reprogramiran.

Prvo će biti isplaćeni zaposleni prema kojima su dugovanja najniža, da bi već u prvom koraku bio obuhvaćen što veći broj radnika i ispunjeni uslovi koje je postavila Svjetska banka.

Nakon isplate dugovanja svim trenutno zaposlenim radnicima, dugovanja prema bivšim radnicima biće izmirivana prema istim kriterijumima.

"Uprava je ovakav stav zauzela prema preporukama Svjetske banke, poštujuću ekonomske kriterijume i fer odnos prema svim radnicima, da bi sva sredstva za izmirenje dugovanja mogla biti povučena u dvije tranše kredita, odnosno što je prije moguće", navodi se u saopštenju "Željeznica Republike Srpske".

Narodna skupština Srpske usvojila je 22. februara odluku o prihvatanju zaduženja Srpske za 51,3 miliona evra kod Svjetske banke-Međunarodne banke za obnovu i razvoj za projekat restrukturisanja "Željeznica Republike Srpske" s ciljem unapređenja operativne efikasnosti i finansijske održivosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije