Privreda

Ponovo pale kamate na kredite u IRB RS

Ponovo pale kamate
na kredite u IRB RS
Ponovo pale kamate na kredite u IRB RS

BANJALUKA - Vlada RS usvojila je danas prijedlog Uprave Investiciono-razvojne banke (IRB) RS o dodatnom smanjenju kamatnih stopa za kreditne linije IRB RS, saopšteno je iz ove banke.

Kako su pojasnili, korekcije kamatnih stopa su izvršene na osnovu sprovedene analize trenutnih kamatnih stopa i stanja na bankarskom tržištu.

Prema njihovim riječima, trenutna kamatna stopa po kreditnoj liniji za početne poslovne aktivnosti je od 4,1 do 4,7 odsto, kao i za kreditnu liniju za mikrobiznis u poljoprivredi.

"Kod kreditne linije za poljoprivredu osnovna kamatna stopa sada je od 3,8 do 4,4 odsto, dok je kod kreditne linije za preduzetnike i preduzeća osnovna kamatna stopa od 4,1 do 4,7 odsto", precizirali su iz ove finansijske institucije. Dodaju da su sadašnje kamatne stope za stambene kredite 3,6, te 4,1 i 4,6 odsto, u zavisnosti od grupe kojoj pripada korisnik tog stambenog kredita.

"U okviru kreditne linije kod stambenih kredita za samce i parove kamatna stopa je 4,7 odsto", rekli su iz IRB RS.

Iz ove banke podsjećaju da je ovo drugo smanjenje kamatnih stopa u ovoj godini i naglašavaju da su kamatne stope na kreditne linije IRB RS na taj način manje za 0,7 procentnih poena u odnosu na prošlu godinu. Naime, IRB RS je u martu ove godine smanjila izlaznu kamatnu stopu prema finansijskim posrednicima za 0,5 procentnih poena i time je za isti iznos smanjena izlazna kamatna stopa prema krajnjim korisnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije