Privreda

Povećana industrijska proizvodnja u Srpskoj za 5,6 odsto

Povećana industrijska proizvodnja u Srpskoj za 5,6 odsto
Povećana industrijska proizvodnja u Srpskoj za 5,6 odsto

BANJALUKA - Vlada RS usvojila je danas informaciju o stanju u oblasti prerađivačke industrije za prvih šest mjeseci ove godine, u kojoj se navodi da je industrijska proizvodnja u Srpskoj u odnosu na isti period 2015. godine veća za 5,6 odsto.

Područje prerađivačke industrije u periodu januar-juni ove godine u odnosu na isti period 2015. godine zabilježilo je rast fizičkog obima proizvodnje od 4,7 odsto, saopšteno je iz Vlade.

Rastu obima proizvodnje prerađivačke industrije najviše su doprinijele oblasti prerade drveta i proizvoda od drveta i plute, osim namještaja, proizvodnje predmeta od slame i pletarskih materijala, proizvodnje kože i proizvoda od kože, proizvodnje proizvoda od gume i plastičnih masa, te električne opreme.

Apsolutni broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji u junu ove godine iznosio je 29.937 i veći je za 0,80 odsto ili za 238 zaposlenih u odnosu juni 2015. godine.

Najznačajniji rast broja zaposlenih imale su proizvodnja računara, elektronskih i optičkih proizvoda, proizvodnja papira i proizvoda od papira, mašina i opreme, prerada drveta i proizvoda od drveta i pluta, sem namještaja, proizvodnja predmeta od slame i pletarskih materijala i proizvodnja odjeće.

"Privredni subjekti iz prerađivačke industrije imaju najznačajniji uticaj na spoljnotrgovinski bilans Republike Srpske, jer su ostvarili 90 odsto ukupno ostvarenog izvoza Srpske u prvih šest mjeseci ove godine", navedeno je u saopštenju.

Prerađivačka industrija je ostvarila izvoz veći za 11,6 odsto u odnosu na isti period 2015. godine, dok je u isto vrijeme uvoz prerađivačke industrije rastao po stopi od 0,8 odsto.

U prvih šest mjeseci ove godine prerađivačka industrija je ostvarila obim spoljnotrgovinske razmjene u iznosu od 2,88 milijardi KM, što je za pet odsto više u odnosu na isti period 2015. godine.

Spoljnotrgovinski deficit prerađivačke industrije u prvih šest mjeseci je smanjen za 19,63 odsto u odnosu na isti period 2015. godine.

Pokrivenost uvoza izvozom prerađivačke industrije u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je 72,4 odsto i veća je za 7,17 odsto u odnosu na isti period 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije