Privreda

Projekat Klekovača ulazi u fazu realizacije

Projekat Klekovača ulazi u fazu realizacije
Projekat Klekovača ulazi u fazu realizacije

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će Turistički centar "Klekovača" kod Drinića, kada bude izgrađen za 12 godina, biti jedan od najreprezentativnijih turističkih centara ovog dijela Evrope.

Dodik je istakao da je ovaj impozantan projekat jedan od najvažnijih za Republiku Srpsku.

"Projekat ulazi u fazu realizacije. Do sada je investitor, koji želi da na planini Klekovači izgradi Turistički centar, uložio u projektnu dokumentaciju više od dva i po miliona evra, što govori o ozbiljnosti i naporima da se osmisli veliki projekat koji predstavlja izazov i za investitore i za Republiku Srpsku", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodik je istakao, nakon prezentacije na kojoj su investitori predstavili aktivnosti na realizaciji projekta Turistički centar "Klekovača", da je Republika Srpska od početka ideje pružila nesumnjivu podršku ovom projektu.

"Ta podrška je danas još veća, jer su studija opravdanosti i prezentacija koju smo danas vidjeli pokazali opravdano opredjeljenje investitora da gradi ovakav kompleks. To je dugogodišnja investicija i izgradnja, ali bi na kraju tog puta to trebalo da bude jedan od najreprezentativnijih turističkih centara u ovom dijelu Evrope", istakao je Dodik.

On je naglasio da je ovaj projekat finansijski i na svaki drugi način održiv u budućnosti.

"Na planini Klekovači investitor je već otkupio dio zemljišta, te je potrebno graditi komunikacijske i druge logističke uslove. Investitor je dobio koncesiju za istraživanje i eksploataciju vode, a Republika Srpska će u svom prostornom planu planirati da do Klekovače dovede komunikaciju koja će omogućiti da se na najbrži i najsigurniji način tamo i stigne", rekao je Dodik.

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost na zaključivanje okvirnog sporazuma o razvoju i izgradnji ski-centra na području planine Klekovače u vrijednosti 338.000.000 evra.

Saglasnost je data na zaključivanje okvirnog sporazuma između Vlade Srpske i međunarodne poslovne grupacije "Alpin alianz projektent vinklungs GmbH", banjalučkog preduzeća "GB invest" i firme "Loma" iz Petrovca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije