Privreda

Protest poljoprivrednika u Briselu, blokirani putevi oko EU institucija

Protest poljoprivrednika u Briselu, blokirani putevi oko EU institucija
Foto: Tanjug/AP | Protest poljoprivrednika u Briselu, blokirani putevi oko EU institucija

​Poljoprivrednici su danas ponovo izašli na proteste u Briselu i traktorima blokirali nekoliko pristupnih puteva oko evropskih institucija.

Kako prenosi Politiko, farmeri su gađali policajce jajima, palili gomile sijena i guma, trubili i palili petarde, ali su demonstracije ipak bile nešto mirnije nego februarski protesti kada je došlo do sukoba sa policijom.

U demonstracijama su učestvovali članovi Federacije mladih farmera (FJA) i ljevičarske Ujedinjene federacije uzgajivača i poljoprivrednih grupa (FUGEA) koja je partner organizacije Evropske koordinacije Via Campesina  (ECVC).

"Poljoprivrednici su očajni. Ne dolazimo ovdje zbog naše zabave. Situacija za farmere u Evropi je zaista loša", rekao je za Politiko  član odbora ECVC-a, Leonardo van den Berg, prenosi Tanjug.

Farmeri širom Evrope već mjesecima protestuju protiv birokratije Evropske unije, globalnih trgovinskih sporazuma i novih ekoloških zahtjeva u okviru Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) EU.

"Mi smo i danas ovdje jer mislimo da je važno zadržati pritisak i nadam se da će sada konačno poslušati naše zahtjeve", dodao je van den Berg.

Demonstranti, između ostalog, zahtijevaju fer cijene poljoprivrednih proizvoda, prekid sporazuma o slobodnoj trgovini i reformu Zajedničke poljoprivredne politike.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije