Privreda

Protesti urodili plodom: Rudarima će biti isplaćene dvije plate

Protesti urodili plodom: Rudarima će biti isplaćene dvije plate
Foto: Nedžad Uglješa | Protesti urodili plodom: Rudarima će biti isplaćene dvije plate

SARAJEVO - Rudari i predstavnici Vlade FBiH postigli su dogovor na današnjem sastanku o isplati plata za januar i februar rudarima RMU "Zenica".

Nakon što su nezadovoljni rudari rudnika u Zenici, a koji su dobili podršku kolega iz ostalih rudnika u Koncernu, došli pred zgradu Vlade FBiH kako  bi protestvovali, uslijedio je sastanak dvije delegacije koji je trajao sat i po vremena, a kojem su prisustvovali predstavnici Sindikata, Vlade FBiH i direktor "Elektroprivrede BiH".

Vedran Lakić,  ministar energije, rudarstva i industrije FBiH, je kazao da Vlada i Sindikati imaju apsolutnu sinergiju te je pozitivan ishod sastanka bio i ovaj put.

Utvrđeno je da postoje finansijska sredstva u budžetu FBiH te će se iskoristiti u narednim danima za isplatu plate rudarima u Zenici.

Lakić je kazao da su zajedno konstatovali da proizvodnja u RMU "Zenica" nije bila na zadovoljavajućem nivou. Najavio je da će u narednom periodu biti odlučeno o budućnosti ovog rudnika.

Sinan Husić, predstavnik Sindikata, rekao je da nastavak razgovora nije bio jednostavan. Juče, kaže, nisu bili spremni prihvatiti ponuđeni model te naredne sedmice očekuju da se dostavi usaglašeno rješenje o isplati plata. Elaborat o RMU "Zenica" je juče je dostavljen resornom ministarstvu i EP BiH te traže da se u narednih 15 dana donese odluka o statusu ovog rudnika.

Lakić je kazao da bi realizacija isplate plata rudarima mogla biti već naredne sedmice. Prvobitno je Vlada FBiH ponudila rok od 20 dana, što su rudari juče odbili.

"Problem pravljenja tranzicije je problem kompletne Vlade, predložio sam premijeru da sutra izvijesti Vladu o svim dešavanjima", rekao je Lakić odgovarajući na pitanje o dostavljenom elaboratu o RMU "Zenica".

"Pravedna tranzicija zahtjeva dostojanstveno zbrinjavanje radnika", rekao je Lakić govoreći o isplati plata za mart i isplatama toplih obroka.

Podsjetimo, danas je ispred  Vlade Federacije BiH u Sarajevu okupilo se oko 300 rudara koji traže dvije zaostale plate i poštivanje kolektivnog ugovora.

Podsjećanja radi, više od 600 rudara jamskog pogona "Raspotočje", jedinog preostalog takve vrste u sklopu RMU "Zenica", u štrajku su od 6.marta.

Samo dio rudara, neophodan za najosnovnije održavanje, silazi u jamu, dok ostali ne žele nastaviti proizvodnju, dok im se ne isplate navedene plate i topli obrok za januar 2024. godine. Zadnja plata koju su primili bila je ona za decembar 2023. godine. "Nezavisne novine"  pisale su i prethodnih dana o situaciju u RMU "Zenica" u kojem problemi traju godinu dana, tačnije od marta 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije