Privreda

Prvi talgo voz krenuo iz Sarajeva za Bihać

Prvi talgo voz krenuo iz Sarajeva za Bihać
Foto: Fena | Prvi talgo voz krenuo iz Sarajeva za Bihać

BIHAĆ - Prvi putnički talgo voz na relaciji Sarajevo - Bihać - Sarajevo krenuo je jutros sa sarajevske željezničke stanice, čime je nakon više od 26 godina uspostavljen željeznički saobraćaj između Unsko-sanskog kantona i glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Prema riječima Enisa Džafića, direktora "Željeznica FbiH", svemu su prethodili radovi na elektrifikaciji dijela unske pruge od Bihaća do Novog Grada u dužini od 47 kilometara, s obzirom na to da je elektromreža potpuno uništena tokom proteklog rata i ovi poslovi su urađeni na vrijeme.

Projekat je finansirala Vlada Federacije BiH sa 2,3 miliona eura, dok su ostatak sredstava obezbijedile "Željeznice FbiH".

"Ovaj voz ima veliki značaj za Unsko-sanski kanton, za sadašnje zaposlenike to je garancija da će zadržati svoja radna mjesta, a stvaraju se i pretpostavke za nova zapošljavanja. Bez ovog voza to sigurno ne bi bilo moguće, a o tome kakav će komunikacijski i ekonomski značaj biti od svega izlišno je i govoriti", rekao je Džafić za "Nezavisne".

Istakao je kako su u realizaciji projekta imali veliku pomoć preduzeća "Željeznice Republike Srpske", s kojim su postigli jedinstven dogovor o tome da se zajedničkim snagama unaprijedi željeznički saobraćaj u čitavoj zemlji.

Dodao je kako se na ovaj način realizuje strateški plan da svi veći gradovi u FBiH budu povezani željezničkom mrežom. Vožnja u jednom smjeru na pomenutoj relaciji trajaće osam i po sati, karta će koštati 36,70, a povratna 59,10 KM, dok će popuste, kao što je to i dosad bio slučaj, imati studenti, penzioneri i socijalne kategorije.

Predviđeno je da na ovoj liniji vozovi s talgo garniturama posjeduju i kabine za spavanje te vagon-restorane.

Premijer USK Husein Rošić istakao je kako je željezničko povezivanje ovog kantona s ostatkom države veoma važno s više aspkata.

"Prvi je povezivanje željeznicom s ostatkom BiH, drugi je konekcija s Republikom Hrvatskom i tamošnjim lukama i treći aspekt je vezan za razvoj turizma na ovim prostorima", istakao je Rošić.

Inače, unska pruga, koja je nekada povezivala Unsko-sanski kanton s ostatkom zemlje, kao i sa susjednom Hrvatskom, od okončanja rata se, zbog uništene električne infrastrukture, koristi isključivo za odvijanje teretnog saobraćaja.

Iako su stanovnici USK, a posebno Bišćani obradovani što je krenuo talgo voz do Sarajeva, ima i onih koji strahuju da bi ova vrsta prevoza mogla povećati val migranata, kojih je već mnogo u ovom kantonu. Da li će migranti zaista masovnije dolaziti vozom, pokazaće naredni dani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije