Privreda

ROX d.o.o uplatio porez nakon izvještaja Tužilaštvu

ROX d.o.o uplatio porez nakon izvještaja Tužilaštvu
Foto: N.N. | ROX d.o.o uplatio porez nakon izvještaja Tužilaštvu

Poštovani, dostavljamo vam reagovanje Poreske uprave Republike Srpske na istup poreskog obveznika ROX d.o.o., koji je objavljen u štampanom izdanju "Nezavisnih novina" 11. februara 2019. godine na strani 22 i u vašem onlajn izdanju 10. februara 2019. godine u 17.54 i to pod naslovom "ROX d.o.o: Nismo utajili porez".

Pošto se iz tog istupa poreskog obveznika ROX d.o.o. može steći utisak da podaci Poreske uprave Republike Srpske o izvještajima podnesenim nadležnim tužilaštvima u 2018. godini zbog utaje poreza i doprinosa nisu tačni i da Poreska uprava Republike Srpske obmanjuje javnost, ovim putem želimo da javnost ima detaljnu informaciju o ovom predmetu i time pokažemo da je rad Poreske uprave RS maksimalno profesionalan i krajnje odgovoran.

Naime, "Nezavisne novine" su 4. februara 2019. godine u svom štampanom i onlajn izdanju pod naslovom "Poreski obveznici oštetili budžet RS za 3,2 miliona KM" objavile apsolutno tačnu informaciju Poreske uprave Republike Srpske o broju i sadržaju izvještaja podnesenih nadležnim tužilaštvima u 2018. godini protiv 26 poreskih obveznika zbog sumnje da su oštetili budžet RS činjenjem krivičnih djela, među kojima se našao i gore pomenuti poreski obveznik ROX d.o.o. Orašje PJ Modriča.

Dakle, Poreska uprava Republike Srpske je 16. oktobra 2018. godine Okružnom javnom tužilaštvu Doboj podnijela izvještaj protiv Anđelka Brkića, odgovornog lica - komercijalnog direktora preduzeća ROX d.o.o. Orašje PJ Benzinska pumpa ROX Modriča, koji je tu funkciju obavljao u periodu od januara 2016. do februara 2018. godine. Imenovani je, kao odgovorno lice - direktor tog preduzeća, u decembru 2016. godine izbjegao plaćanje poreza propisanih poreskim zakonodavstvom Republike Srpske, te je propustio da obračuna, prijavi i uplati obaveze po osnovu poreza i doprinosa na lična primanja isplaćena po presudi Okružnog suda u Doboju.

Dakle, navedeni je kao odgovorno lice u pravnom licu izbjegao plaćanje poreza propisanih poreskim zakonodavstvom Republike Srpske u ukupnom iznosu od 30.676,34 KM (od čega obaveze za doprinose iznose 25.456,60 KM i za porez na lična primanja 5.168,87 KM), za koliko je oštećen budžet RS, čime je počinio krivično djelo utaja poreza i doprinosa  iz člana 287. stav 1.  Krivičnog zakona Republike Srpske.

Inače, ovaj poreski obveznik je tek nakon podnošenja izvještaja Okružnom tužilaštvu Doboj 16. oktobra 2018. godine, a u kom ga terete za krivično djelo utaja poreza i doprinosa, izmirio utvrđene obaveze za poreze i doprinose, što ga nikako ne svrstava u kategoriju urednih poreskih obveznika, kako on to navodi u svom istupu u "Nezavisnim novinama" od 10. i 11. februara 2019. godine.

Naglašavamo da će Poreska uprava Republike Srpske i u budućem periodu u javnost plasirati rezultate svog rada, u skladu sa Zakonom o poreskom postupku RS, jer je povjerenje javnosti u integritet, zakonitost, nepristrasnost i pouzdanost Poreske uprave izuzetno važna pretpostavka za ostvarivanje naših zadataka.

Poreska uprava Republike Srpske

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije