Privreda

Radnici GIKIL-a traže da kompanija radi punim kapacitetom

Radnici GIKIL-a traže da kompanija radi punim kapacitetom
Foto: N.N. | Radnici GIKIL-a traže da kompanija radi punim kapacitetom

LUKAVAC - Radnici kompanije "Global ispat koksna industrija Lukavac" (GIKIL) okupili su se danas ispred zgrade uprave sa namjerom da ukažu da su protiv smanjenja proizvodnje, te da ova firma nastavi sa punom proizvodnjom.

Sindikat i radnici kompanije nisu prihvatili prijedlog uprave da se od danas smanji proizvodni proces i ugase postrojenja u dvije fabrike, jer bi to predstavljalo gubitak za kompaniju i odrazilo se na redovnost isplate plata.

Zaposleni u Gikilu najavili su u petak, 23. novembra, proteste u Sarajevu sa kojih će poručiti da neće dozvoliti gašenje fabrike, prenijeli su federalni mediji.

Još se ne zna da li će Federalna uprava za inspekcijske poslove sprovesti rješenje o obustavljanju rada kompanije zbog zagađivanja životne sredine, a istražni tim Kantonalnog tužilaštva u Tuzli utvrdio je nedavno da se situacija i dalje usložnjava, jer se pojavljuju i novi uzročnici zagađivanja.

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović rekao je da je Vladi stalo da Gikil posluje, što je više puta isticano, ali da radi u skladu sa zakonskim propisima, kao društveno odgovoran privredni subjekat.

"Sve kapacitete stavili smo na raspolaganje da pomognemo Gikilu, ali se problemi ne mogu rješavati dok ova firma ne promijeni svoju politiku i uzme u prioritet rješavanje ekoloških problema i otklanjanja evidentnih nedostataka, jer je to uslov za nastavak rada ovog preduzeća", rekao je Suljkanović, navedeno je na portalu Vlade Tuzlanskog kantona.

Grupacija od 11 granskih sindikata Federacije BiH dala je punu podršku Sindikalnoj organizaciji Gikila u zahtjevu za nastavak rada ove kompanije i očuvanje radnih mjesta.

Sindikati pozivaju nadležne institucije Federacije BiH, Tuzlanskog kantona i upravljačku strukturu Gikila da se u što kraćem roku kroz investiranja u modernizaciju tehnološkog i proizvodnog procesa obezbijedi ekološki zdrava životna sredina za građane, te bezbjednije i bolje radne uslove za radnike ove kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije