Privreda

Radnicima "Borca" obećano uvezivanje radnog staža

Radnicima "Borca" obećano uvezivanje radnog staža
Radnicima "Borca" obećano uvezivanje radnog staža

SARAJEVO - Oko 30 radnika konfekcije „Borac“ Banovići i Zenica danas su protetsovali pred zgradom Vlade FBIH tražeći prvenstveno uvezivanje staža kojeg nemaju čak 17 godina.

Okupljeni radnici su kazali da firma „Borac“ iz Banovića, koja je bila privatizovana pa potom vraćena državi, ne radi od 2012. godine, a staž nemaju uplaćen od 1999. godine, što je skoro pola radnog vijeka.

„Tražimo svoja prava, uplatu staža, posebno onima koji su stekli uslove za penziju. Uslove za penziju ima 16 radnika. U 'Borcu' je ostalo da radi 36 radnika, ali firma ne radi. Ni na nebu je ni na zemlji. Ostali radnici su napustili“, istakla je radnica Nervina Habibović.

Naglasila je i da oko 200 radnika čeka staž, te da očekuju da Vlada nađe rješenje, a između sebe neka traže krivca za ovu situaciju.

„Snalazimo se svakako. Nemamo ni zdravstveno. Ne mogu doktoru, a invalid sam druge kategorije. Za vađenje zuba mu i domu zdravlja traže 24 KM, a ostalo da ne pričam. Nijedna firma neće da te primi da radiš što zbog godina i što zbog invalidnosti. Mi samo hoćemo svoj staž“, rekla je radnica Indira Ajšić.

Staž traže i radnici konfekcije „Borac“ iz Zenice.

Okupljeni radnici su bili spremni postaviti i šatore i ostati pred zgradom Vlade FBIH do daljnjeg. Ipak, kako su kazali radnici, danas na sastanku su im predstavnici Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBIH obećali da će staž biti uplaćen i da će radnici otići u zasluženu penziju. Nakon ovoga su se razišli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije