Privreda

Sabahudin Klisura posjetio fabriku namještaja MS&WOOD

Sabahudin Klisura posjetio fabriku namještaja MS&WOOD
Sabahudin Klisura posjetio fabriku namještaja MS&WOOD

FOJNICA – Načelnik Općine Fojnica Sabahudin Klisura posjetio je zajedno sa vijećnicima Općinskog vijeća Fojnice fabriku namještaja MS&WOOD (Majstori i drvo) u ovom gradu.

Tom prilikom razgovaralo se o nastavku uspješne saradnje ove fabrike i lokalne zajednice, a direktor kompanije MS&WOOD Muhamed Pilav pokazao je načelniku i vijećnicima pogone fabrike u kojoj fojnički majstori proizvode namještaj za kojeg kažu da je među najboljim na svijetu u svojoj kategoriji.

Namještaj koji se proizvodi u Fojnici, MS&WOOD je dva puta samostalno izlagao na prestižnom Međunarodnom sajmu namještaja u Kelnu (IMM Cologne) i čak četiri puta pobijedio. U samo 12 mjeseci, dva puta zaredom, MS&WOOD je pobijedio u dvije različite kategorije inovativnog namještaja za stolicu i sto.

Međunarodne nagrade za namještaj iz Fojnice

Prvi put žiri IMM-a u Kelnu, najznačajnijeg sajma namještaja na svijetu nagradio je 2016. godine dizajn stolice i stola iz kolekcije «Primum collektion 2016» koju je dizajnirao Ado Avdagić. Drugi put žiri ovog sajma namještaja nagradio je 2017. godine također dizajn stolice i stola, ali sada iz najnovije kolekcije «Elle» koju je dizajnirala Nataša Perković. Stolica i sto obje kolekcije ovog fojničkog proizvođača nagaređni su u kategoriji pobjednika Iconic Awards: Interior Inovation Winner.

Osim toga, MS&WOOD je uvršten 2016. po izboru žirija na 21. po redu “Triennale di Milano” sa svojom “Primum collection 2016”. Ovo je bio prvi put da su proizvođači namještaja iz Bosne i Hercegovine  izlagali na Triennnalu od kada je osnovan davne 1923. godine.

Izdvajamo također, sudjelovanje na sajmu namještaja u Parizu prošle godine, na kojem je namještaj MS&WOOD-a izazvao pažnju svjetskih arhitekata, dizajnera enterijera i vlasnika salona luksuznog namještaja.

Namještaj vrhunskog kvaliteta MS&WOOD već je sastavni dio ponude salona namještaja u New Yorku, Parizu, Južnoj Koreji, Maroku, itd.

Zaštita okoline

Grad Fojnica smješten je u podnožju Vranice, jedne od najvećih planina u ovoj zemlji. Proizvodni proces je u cjelosti podređen očuvanju okoliša, sa razvijenim sistemom maksimalne energetske efikasnosti, a fabrika kontinuirano investira u zasade novih stabala. Samo prošle godine radnici MS&WOOD-a zasadili su na planini Vranica 21.000 sadnica nove šume.

Razvoj obrazovanja

Doprinos razvoju lokalne i šire zajednice MS&WOOD daje i kroz obrazovanje. Prošle godine sa radom je počeo MS&WOOD Koledž u kojem svi zainteresirani različitih zanimanja kao što su fizioterapeuti, medicinske sestre, kojih je jako puno na birou, mogu postati vrsni masjtori za drvo, jer prekvalifikacijom stiču nova znanja  iskustva, te bivaju uključeni u proces rada u fabric. Isto vrijedi i za inžinjere mašinstva koji u MS&WOOD Koledžu mogu postati inžinjeri za obradu drveta. “Na Zavodu za zapošljavanje evidentirano je oko 2.000 nezaposlenih u Fojnici. Poslodavci ne mogu pronaći radnika, a radnik ne može da nađe poslodavca. Taj paradoks vlastitim snagama nastojimo promijeniti pokretanjem MS&WOOD Koledža”, izjavio je Muhamed Pilav direktor kompanije MS&WOOD.

Na inicijativu ove kompanije u Fojnici je najprije osnovana srednja tehnička škola za obradu drveta. Učenici su od prvog dana uključeni u proizvodne procese kroz praktičnu nastavu. Osmišljen je program stipendiranja najboljih učenika i studenata. MS&WOOD finansira odlaske učenika i studenta na sajmove namještaja i tehnoligije širom Evrope, a posljednja takva ekskurzija na ovogodišnji IMM, sufinansirana je za studente Odsjeka za dizajn sarajevske Akademije likovnih umjetnosti.

MSWOOD u brojkama

Broj zaposlenih: 355

Trenutna godišnja proizvodnja: 600.000 stolica i 100.000 komada stolova

Izvoz: 40 zemalja svijeta

Cilj do 2018. godine: 1 milion komada namještaja godišnje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije