Privreda

Sanski Most: Snijeg i mraz "obrali" maline i jagode

Sanski Most: Snijeg i mraz "obrali" maline i jagode
Sanski Most: Snijeg i mraz "obrali" maline i jagode

SANSKI MOST - Neuobičajene vremenske prilike za ovo doba godine, veoma niske temperature, snijeg i mraz naštetili su zasadima maline i jagode na području Sanskog Mosta, a prinosi ovih kultura mogli bi zbog toga da budu umanjeni za tridesetak odsto.

Predsjednik Udruženja "Sanska malina" Nermin Grebo kaže da je snijeg na nekim područjima polomio malinjake. Kazao je da će ovo udruženje od lokalnih vlasti tražiti proglašenje stanja elementarne nepogode, kako bi se omogućilo izdvajanje značajnijih sredstava za pomoć najugroženijim proizvođačima.

"Mnogi su u sadnju malina uložili posljednji novac koji su imali, a nemali broj proizvođača se kreditno zadužio", rekao je Grebo.

Vremenske neprilike bi mogle negativno uticati i na zasade jagoda, a prema riječima direktora Zadruge "Sanafrut" Emsuda Kadirića, i njihov urod bi mogao biti umanjen i do 30 odsto.

Proizvodnja jagodičastih kultura na području Sanskog Mosta u posljednjih nekoliko godina doživljava značajnu ekspanziju i sve su veće površine zasađene malinama, jagodama i drugim kulturama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije