Privreda

Silosi puni, tanka zarada poljoprivrednika

Silosi puni, tanka zarada poljoprivrednika
Silosi puni, tanka zarada poljoprivrednika

BANJALUKA, SARAJEVO - Žetva ovosezonske pšenice je obavljena na vrijeme i nije bilo vremenskih nepogoda koje bi smanjile prinose, ali poljoprivrednici nisu potpuno zadovoljni jer ih muči niska otkupna cijena ove žitarice.

''Otkupna cijena pšenice je niža u odnosnu na prošlu godinu, kada je iznosila 33 feninga. Mi smo se u ime Udruženja borili da cijena iznosi 35 feninga, što bi bilo idealno. Kada se uz to računaju i subvencije koje dobijamo za naftu, onda bi na kraju cijena iznosila 40 feninga po kilogramu'', rekao je juče Ljubo Miletić, predsjednik Udruženja bijeljinskih poljoprivrednika.

On je istakao da je rod bio od četiri do šest tona po hektaru, dodajući da je prošla godina bila veoma dobra, ali ove godine prinosi su još bolji.

Miletić je naglasio kako podsticaji, u iznosu od 125 KM, od prošle godine još nisu uplaćeni, te da poljoprivrednici ne znaju kako će dočekati narednu žetvu.

''Kontaktirali smo nadležno ministarstvo, ali nam nisu mogli reći kada će subvencije biti tačno isplaćene, iako tvrde da će do toga ipak doći'', kaže Miletić.

Prema riječima Dragana Mandića, šefa Zavoda za strna žita pri Poljoprivrednom institutu RS, kvalitet zrna ove godine je nešto lošiji, na šta je uticala veća količina padavina, što je dovelo do ispiranja žita.

"Sadržaj proteina kod pšenice je od devet do 11, što je za dvije jedinice niže od uobičajenog prosjeka, dok su ostali parametri kvaliteta dobri", objasnili su iz Instituta.

Mandić je rekao da su ove sezone vremenske prilike bile naklonjene ovoj proizvodnji, te je žetva bila dosta dobra, dodajući da su prinosi bili među boljima u odnosu na prethodne godine.

"Prosječni prinosi u RS su oko četiri tone po hektaru. Preostalo je još da se urade žetve u planinskom predjelu. U nizinskom dijelu žetve su završene, a kod nekih proizvođača prinosi su čak i do desetak tona veći u odnosu na prošlogodišnje", naglašava Mandić.

U Federaciji BiH je stanje nešto drugačije jer poljoprivrednici nisu zadovoljni ni prinosima.

Enes Hasanović, sekretar Udruženja poljoprivrednika BiH, sektor Tuzlanskog kantona, kaže da prinosi ove godine nisu bili zadovoljavajući.

Komisija je izlazila na teren te utvrdila da je led načinio štetu od oko 30 odsto.

"Žetva još nije završena, imali smo četiri tone po hektaru, što nije dovoljno da pokrije ni 50 odsto troškova. Cijene su niže nego prethodne godine, od 27 do 33 feninga po kilogramu, u zavisnosti od kvaliteta", tvrdi sekretar Udruženja poljoprivrednika BiH.

Optimalna cijena koja bi zadovoljila poljoprivrednike bila bi oko 35 feninga po kilogramu. "Država na tom polju ne radi ništa. Kad budu žetve mlinari ucjenjuju niskim cijenama i na kraju su poljoprivrednici prepušteni sami sebi", ističe Hasanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije