Privreda

Sony seli iz Londona zbog Brexita

Sony seli iz Londona zbog Brexita
Foto: Ilustracija | Sony seli iz Londona zbog Brexita

LONDON - Sony će preseliti svoj evropski centar iz Velike Britanije u Holandiju da bi izbjegao poremećaje u poslovanju usljed Brexita, saopštila je japanska kompanija.

U saopštenju se navodi da će ovim potezom biti izbjegnuta carinska pitanja povezana sa istupanjem Britanije iz evropskog bloka.

Uprkos preseljenju svog sjedišta, Sony neće premještati zaposlene, niti aktuelne poslove koji se obavljaju u Britaniji, prenio je BBC.

Velika Britanija će napustiti EU u martu, ali dvije strane još nisu usaglasile uslove razlaza.

Japanski premijer Šinzo Abe je tokom nedavne posjete Britaniji rekao da bi Brexit mogao da nanese štetu japanskim firmama, koje u ovoj zemlji zapošljavaju oko 150.000 ljudi.

Portparol Sonyja Takaši Lida rekao je agenciji AFP da će preseljenjem sjedišta kompanija imati bazu u EU, pa će uobičajene carinske procedure biti važiti za Sonyjeve poslove u Evropi kada Britanija napusti blok.

Sonyijev suparnik Panasonic već je preselio svoje sjedište u Amsterdam, najviše zbog poreskih problema koji mogu da nastanu povodom Brexita.

Još nekoliko japanskih firmi, uključujući MUFG, Nomura holdings, Daiva securuities i Finansijsku grupu Sumitomo Micui saopštile su da planiraju da izmjeste iz Londona svoje glavne centre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije