Privreda

Sredstva za izgradnju dvije dionice auto-puta na koridoru "Pet ce"

Sredstva za izgradnju dvije dionice auto-puta na koridoru "Pet ce"
Sredstva za izgradnju dvije dionice auto-puta na koridoru "Pet ce"

SARAJEVO - Savjet ministara BiH utvrdio je danas Prijedlog ugovora o zajmu za realizaciju /Projekat Koridora `Pet ce` 2 – nastavak/ između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj, vrijedan 76 miliona evra, sa rokom otplate od 15 godina, uključujući četiri godine grejs perioda.

Sredstva su namijenjena izgradnji auto-puta po međunarodnim standardima dužine 5,8 kilometara na dionici između Donje Gračanice i Klopča-tunel Pečuj i auto-puta po međunarodnim standardima dužine 10,4 kilometra na dionici između Svilaja i Odžaka, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Ovaj projekat predstavlja nastavak projekta na Koridoru "Pet ce" 2 finansiran kreditnim sredstvima EBRD-a u iznosu od 80 miliona evra.

Prijedlog ugovora sa osnovama za njegovo zaključivanje biće dostavljen Predsjedništvu BiH, a za potpisnika predložen je ministar finansija i trezora.

Utvrđen je i Prijedlog ugovora o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj za obnovu putnog i željezničkog pristupa Luci Brčko i skladišnih kapaciteta, vrijednog 10 miliona evra.

Očekuje se da bi ovaj projekat trebalo da bude završen do kraja 2019. godine, kada će biti povećan obim pretovara u Luci Brčko za 25 odsto, što će imati pozitivan uticaj na ekonomski razvoj ove regije.

Prijedlog ugovora sa osnovama za njegovo zaključivanje biće dostavljen Predsjedništvu BiH, a za potpisnika predložen je ministar finansija i trezora.

Savjet ministara BiH prihvatio je inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovalo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o finansiranju između BiH i Evropske investicione banke /EIB/ s ciljem nastavka realizacije započetog projekta obnove bolnica u Republici Srpskoj.

Ovim ugovorom biće osigurano dodatnih 15 miliona evra za finansiranje izgradnje i opremanje novog tehničkog bloka za centralni medicinski blok i sjeverno krilo Univerzitetsko-kliničkog centra Banjaluka, kao i nabavka i instalacija IT opreme.

Rok otplate zajma alociranog na Republiku Srpsku je 25 godina, uključujući četiri godine grejs perioda.

Ranijim ugovorom sa EIB-om za projekte izgradnje nove bolnice u Bijeljini i rekonstrukciju i opremanje Kliničkog centra u Banjaluci osiguran je zajam vrijedan 100 miliona evra koji se uspješno realizuje u Republici Srpskoj.

Na sjednici je usvojen je i izvještaj Ministarstva finansija i trezora "Pregled aktivnosti donatora u 2015. godini" u kojem su navedeni projekti i programi koje su u 2015. finansirali članovi Foruma za koordinaciju donatora /DFC/, kao i analiza stanja i reformi koje se sprovode u deset sektora u BiH.

Izdvojeno je ukupno 495,31 miliona evra službene razvojne pomoći /ODA/ u 2015. godini, od čega 177,68 miliona evra u obliku grantova, 317,63 miliona evra u obliku zajmova.

Najveći kreditori su bili Evropska banka za obnovu i razvoj, Svjetska banka, Evropska investiciona banka i Međunarodna finansijska korporacija, dok su EU, SAD /USAID/, Švedska /Sida/, Švajcarska, UNDP, NJemačka i Japan, obezbijedili najviše grantova.

Najveći udio međunarodne razvojne pomoći u 2015. godini izdvojen je za sektor konkurentnost i inovacije /39 odsto/, transporta /23 odsto/, zatim okoline i klimatskih politika /16 odsto/.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije