Privreda

Topić: Bez veće akcize teško do novih dionica

Topić: Bez veće akcize teško do novih dionica
Topić: Bez veće akcize teško do novih dionica

Dušan Topić, direktor JP Autoputevi RS rekao je da je povećanje akciza potrebno ukoliko se želi nastaviti sa gradnjom autoputeva, pogotovo ako se želi intenzivirati ta gradnja.

"Jedni govore da se gradi nepotrebno i previše, drugi kažu da se radi sporo i kako treba da se radi brže. Ja mislim da može brže i da treba uhvatiti nekakav normalan ritam u skladu sa našim mogućnostima i u skladu sa mogućnostima obezbjeđenja finansijskih sredstava, kreditnog zaduživanja. Međutim, definitivno kad se poveća akciza i naše aktivnosti će postati intezivnije", rekao je Topić u intervju za portal Udruženja ekonomista Swot.

On je rekao da JP Autoputevi RS moraju da rade rebalans svog poslovanja jer se plan pravio sa pretpostavkom da će negdje od sredine godine priliv po osnovu akciza biti veći.

"Ja i dalje vjerujem da će se u toku ove godine povećati akciza, jer to je priča koja je počela još 2012. godine i to ne samo od strane banaka. Podsjećam da je Evropska banka za obnovu i razvoj 2012. u naš kreditni sporazum za izgradnju autoputa Banjaluka – Doboj, dionica Doboj – Prnjavor, stavila ne kao našu obavezu, ali kao preporuku, da se poveća akciza kako bi mi, kada dođe taj kredit na otplatu, mogli komotno da ga otplaćujemo i pored naših stalnih redovnih investicija. Sad dolazimo u situaciju da akciza nije povećana, a taj kredit je prispio na otplatu", rekao je Topić.

Govoreći o budućim projektima, Topić je rekao da bi, ako sve bude išlo kako treba na proljeće iduće godine trebala početi gradnja dionice 5C kroz RS jer su svi bitni elementi kreditnog sporazuma dogovoreni, međutimm zbog odbijanja Zakona o akcizama to bi moglo biti dovedeno u pitanje.

Kako je pojasnio, kredit je dogovaran pod pretpostavkom da se povećavaju akcize, međutim s obzirom da do toga nije došlo uskoro će biti održan sastanak sa njima i predstavnicima ministarstva kako bi se vidjelo šta i kako dalje.

(swot.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije