Privreda

Trebinje: Za samostalne biznise po 12.500 KM

Trebinje: Za samostalne biznise po 12.500 KM
Foto: Vesna Duka | Trebinje: Za samostalne biznise po 12.500 KM

TREBINJE - Pet nezaposlenih mladih Trebinjaca i Trebinjki potpisali su ugovore s predstavnicima USAID-ovog Programa podrške zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE) i predstavnicima grada Trebinja, koji će im za biznise koje pokreću zajednički donirati po 12.500 maraka.

"U pitanju su samostalni preduzetnici širokog opsega djelatnosti, od usluga čišćenja, ugostiteljstva, preko fizikalne terapije, štampe, a svi oni su dio jednog od niza projekata koje sprovodi grad Trebinje i jednog u nizu partnerskih projekata sa USAID-om, a sa kojim smo donirali podjednako sredstava", pojasnio je Bojan Vučurević, načelnik Odjeljenja za turizam, privredu i preduzetništvo grada Trebinja.

On kaže da je uslov za prijavljivanje bio da se radi o potpuno novim biznisima kojim apliciraju, te da ni njihova prva rodna linija nije smjela imati takav biznis.

Dunja Jalimam, zamjenik direktora Programa podrške zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE), kaže da će pet potpisnika ugovora iz Trebinja u narednih godinu dana dobiti pomenuta sredstva, ali i mentorsku i stručnu podršku u osnivanju i razvoju svojih biznisa. 

"Jedan od glavnih ciljeva programa, koji je Vlada SAD pokrenula 2020. godine, jeste pružiti priliku marginalizovanim grupama u BiH, sa naglaskom na njihovom zapošljavanju i samozapošljavanju, a jedna od glavnih komponenti je njihovo sistemsko zapošljavanje, zato što smo svjesni da oni moraju imati osigurane mehanizme zapošljavanja", kazala je Jalimam.

Ona dodaje da je ovo nastavak programa, jer su ranije sa deset drugih lokalnih zajednica u BiH podržali razvoj i osnivanje 66 biznisa koje vode marginalizovane grupe, a korisnici u Trebinju, nakon godinu dana, ukoliko ne budu bili u stanju održati biznis, neće plaćati takozvane kaznene poene.

"Ukoliko, pak, postoje opravdani razlozi za prekid biznisa, a imali smo do sada i takvih slučajeva, iako ne mnogo, ni sa time nećemo imati problem nakon godinu dana, jer smo svjesni da je potrebno mnogo više od godinu dana da biznis potpuno zaživi", istakla je Jalimam.

Pokretači biznisa su samo obavezni da registruju biznis i zaposle sebe, ali nisu u obavezi da zaposle nekog drugog.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije