Privreda

U Sloveniji usvojen "Leks Merkator"

U Sloveniji usvojen "Leks Merkator"
U Sloveniji usvojen "Leks Merkator"

LJUBLJANA - Slovenački parlament usvojio je danas zakonsko rješenje nazvano "leks `Merkator`", kojim se nastoje zaštititi interesi Slovenije u postupku restrukturisanja slovenačkog trgovačkog lanca u vlasništvu hrvatskog koncerna "Agrokor".

Za "leks `Merkator`" glasalo je 47 poslanika, dok je protiv bilo 20.

Ovim zakonom, koji je predložila Vlada Slovenije, kćerka firma "Agrokora" definiše se kao slovenačko "sistemsko preduzeće", važno za zaposlenost i za socijalnu i finansijsku stabilnost.

"Leks `Merkator`" stvara zakonsku podlogu za imenovanje predstavnika države kao dodatnog vanrednog člana Uprave "Merkator" koji bi kontrolisao finansijske transfere između matičnog koncerna i ovog trgovačkog lanca.

Ministar privrede Slovenije Zdravko Počivalšek, u obraćanju poslanicima prije glasanja, odbacio je sugestiju opozicije da bude usvojen amandman po kojem je za imenovanje slovenačkog povjerenika u Upravi potrebna saglasnost vlasnika "Agrokora".

Počivalšek je objasnio da je zakon bio neophodan kako bi se spriječilo eventualno neopravdano odlivanje novca "Merkatora" u "Agrokor" koji je insolventan, kao i pokušaj da se sanacija "Agrokora" izvede ne račun slovenačke kompanije.

Poslanici dvije opozicione stranke, koji su glasali protiv ovog zakona, smatraju da će "leks `Merkator`" biti neefikasan i da je nepripremljen, prenose hrvatski mediji.

Oni smatraju da se donošenjem zakona država miješa u privatno vlasništvo što može dovesti do nepovjerenja stranih investitora i podizanja tužbi protiv Slovenije.

Počivalšek je rekao da nije riječ o protivustavnom zakonu, odbacivši tvrdnje opozicije da on derogira privatno vlasništvo.

"Za razliku od hrvatskog `leks Agrokora`, kojim je hrvatska država preuzela upravljanje ovim koncernom, slovenački zakon ne poseže u vlasničko pravo, već želi zaštititi zaposlene u `Merkatoru`, njegove dobavljače i spriječiti odliv novca u `Agrokor` koji je u problemima", rekao je Počivalšek.

On kaže da se zakon donosi u vanrednoj situaciji kako bi se spriječilo finansijsko iscrpljivanje slovenačkog trgovačkog lanca, koji ima skoro 25.000 zaposlenih u Sloveniji i Srbiji, a nije u stanju podmirivati svoje obaveze.

Zakonski postupak prije glasanja u parlamentu komentarisao je i premijer Slovenije Miro Cerar na sastanku svoje koalicije, navodeći da je "leks Merkator" stručno i politički utemeljen i da predstavlja primjeren način da se zaštite slovenački javni interesi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije