Privreda

Vlada Srpske o uslovima za otkup potraživanja fabrike Birač

Vlada Srpske o uslovima za otkup potraživanja fabrike Birač
Foto: N.N. | Vlada Srpske o uslovima za otkup potraživanja fabrike Birač

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske, na današnjoj posebnoj sjednici u Banjaluci, razmatrala je odgovore potencijalnih kupaca potraživanja privrednog društva „Birač" a.d. u Stečaju Zvornik. Vodeći računa o značaju Birača i o 1.500 zaposlenih radnika, Vlada je zatražila od potencijalnih kupaca da do 31 decembra jasno definišu instrumente obezbjeđenja i garancije da će svoje obaveze izvršiti u tačno određenim rokovima i uslovima.

U prethodnom periodu Vlada Republike Srpske dobila je ponude od četiri kompanije zainteresovane za otkup potraživanja Republike Srpske i ostalih javnih institucija u stečajnom postupku privrednog društva „Birač" a.d. u Stečaju Zvornik.

Ponude su stigle od sljedećih kompanija: Batagon International AG, ZUG iz Švajcarske, Metal Investments Limited iz Londona, MG MIND d.o.o. iz Mrkonjić Grada i Pavgord d.o.o. iz Foče.

Nakon što je Vlada nakon jučerašnje sjednice dostavila zaključke, kompanija Metal Investments Limited povukla je svoju ponudu.

Vlada Republike Srpske je juče na 209. redovnoj sjednici razmatrala Informaciju o ponudama i zatražila da se budući Primalac potraživanja obaveže na:

Vlada Republike Srpske je zatražila da se budući primalac potraživanja obaveže na:
- zabranu otuđenja potraživanja Republike Srpske i ostalih javnih institucija u periodu od 10 godina;
- investiranje u iznosu od minimalno 50 miliona evra u narednih pet godina;
- poštovanje postojećeg ugovornog odnosa i zabranu prijevremenog raskidanja ugovora o isporuci rude zaključenog između  Kompanije BOKSIT a.d. Milići i privrednog društva Alumina;
- zadržavanje postojećeg broja zaposlenih radnika sa tendencijom povećanja broja zaposlenih realizacijom novih investicija u period od pet godina od dana zaključenja Ugovora o prenosu potraživanja.

Vlada Republike Srpske očekuje od javnih institucija koje imaju priznata i utvrđena potraživanja u stečajnom postupku nad imovinom stečajnog dužnika Birač a.d. Zvornik, da odmah po donošenju odluke Vlade Republike Srpske o izboru najpovoljnije ponude, pristupe potpisivanju Ugovora o prenosu potraživanja u ime svojih institucija.

Ugovor o prenosu potraživanja navedene institucije dužne su zaključiti u roku od 30 dana od dana donošenja Odluke Vlade Republike Srpske o izboru najpovoljnije ponude. Nacrt Ugovora o prenosu potrtaživanja dostaviće se na mišljenje Pravobranilaštvu Republike Srpske, a konačan tekst ugovora o prenosu potraživanja biće notarski ovjeren.

Vlada Republike Srpske od budućeg Primaoca potraživanja očekuje da u roku od 30 dana od dana potpisivanja Ugovora o prenosu potraživanja, riješi problem Energolinije d.o.o., u stečaju Zvornik na način da Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske u cijelosti izmiri evidentirana potraživanja Banke prema stečajnom dužniku Energolinija d.o.o, Zvornik.

Vlada Republike Srpske očekuje od budućeg Primaoca potraživanja da ulaže u Olimpijski centar Jahorina kako bi obezbijedio putem rekonstrukcije, dovođenje renomiranog hotelskog lanca i podizanje standarada hotela na najviši nivo međunarodno priznatog standarda.

Vlada Republike Srpske od budućeg Primaoca potraživanja očekuje da investira u bankarski sektor Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske obavezuje budućeg Primaoca potraživanja da u roku od jedne godine od dana zaključenja Ugovora o prenosu potraživanja, ponudi tehnološki i finansijski osnov za rješenje problema „crvenog mulja" u Fabrici glinice Birača kao i da ga riješi u skladu sa projektnom dinamikom.

Vlada Republike Srpske očekuje od budućeg Primaoca potraživanja da Republici Srpskoj, tačnije nadležnom javnom preduzeću, odobri korištenje kreditnih sredstava za izgradnju brze ceste Zvornik-Milići-Vlasenica-Han Pijesak-Sokolac-Istočno Sarajevo u iznosu od 100 miliona evra.

Vlada Republike Srpske očekuje da će postupajući sud u stečajnom postupku nad imovinom stečajnog dužnika Birač a.d. Zvornik okončati stečajni postupak do kraja marta 2019. godine, u skladu sa Zakonom o stečaju.(RTRS)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije