Privreda

Za 900.000 KM podsticaja prijavljeno 430 poljoprivrednika

Za 900.000 KM podsticaja prijavljeno 430 poljoprivrednika
Foto: N.N. | Za 900.000 KM podsticaja prijavljeno 430 poljoprivrednika

BANJALUKA - Ukupno 430 poljoprivrednika sa područja Banjaluke prijavilo se za 900.000 KM subvencija i premija iz budžeta grada za razvoj poljoprivredne proizvodnje, saopšteno je iz Centra za razvoj poljoprivrede i sela Banjaluka.

Prvi put, u saradnji sa Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede, podršku će dobiti i proizvođači ljekovitog bilja i krastavaca kornišona.

Od 430 poljoprivrednika, za podsticajna sredstva prijavljeno je 106 kandidata, za premije za razvoj poljoprivredne proizvodnje 268, dok se njih 56 prijavilo za sufinansiranje "start ap paketa" /proizvodnja krastavaca kornišona i ljekovitog bilja/, ističu iz Centra za razvoj poljoprivrede i sela.

"Nakon kontrole ispunjenosti uslova iz javnog poziva, komisija trenutno provjera stanje na terenu, nakon čega će da boduje kandidate, sačini rang listu, te završi ostale aktivnosti u skladu sa pravilnikom o radu komisije", naveli su iz Centra.

 Na javni poziv za podsticajna sredstava koji je bio otvoren do 3. maja, mogli su se prijaviti poljoprivrednici za sufinansiranje voćarske i proizvodnje u zaštićenim prostorima, izgradnje hladnjača i sušara i objekata za uzgoj stoke, nabavku opreme i poljoprivredne mehanizacije, sufinansiranje proizvodnje gljiva, uzgoja kornišona i ljekovitog bilja, kao i za edukaciju poljoprivrednih proizvođača.

Kada je riječ o premijama, one su namijenjene za nabavku sortnih sjemena strnih žita, kukuruza, heljde, za odgoj priplodnih junica, za pčelinja društva, i druge namjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije