Privreda

Za devet mjeseci u BiH investirano 630,8 miliona KM

Za devet mjeseci u BiH investirano 630,8 miliona KM
Foto: N.N. | Za devet mjeseci u BiH investirano 630,8 miliona KM
N.N.

SARAJEVO - Preliminarni podaci Centralne banke BiH o stranim investicijama pokazuju da je za devet mjeseci ove godine priliv ulaganja u BiH dostigao 630,8 miliona KM, što predstavlja porast od 60,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Agencija za promociju stranih investicija BiH (FIPA) saopštila je da je ovo rekordan iznos u posljednjih nekoliko godina, te da se, s obzirom na pozitivna kretanja i rast investicija u tri kvartala, očekuje rast i za četvrti kvartal.

Uz širok dijapazon promotivnih aktivnosti koje Fipa sprovodi na privlačenju stranih investicija u BiH, u saopštenju je kao posebno značajno istaknuto da Agencija posjeduje više od 7.000 kontakata stranih investitora sa kojima je u stalnoj komunikaciji i koje poziva da investiraju u BiH promovišući im odgovarajuće projekte.

Veliki značaj za promociju zemlje predstavlja i ulazak Fipe u Upravni odbor Svjetske organizacije za investicije, što znači bolji pristup stranim investitorima i značajniju promociju zemlje na svim investicionim skupovima, dodaje se u saopštenju.

Iz Fipe navode da je povećanje investicija rezultat zajedničkog rada nadležnih institucija u BiH na privlačenju stranih investicija i poboljšanju poslovnih prilika u zemlji, promociji mogućnosti za ulaganja, te pružanju podrške stranim investitorima u BiH.

U saopštenju se ističe da je Agencija 2017. godinu započela vrlo odlučno i pragmatično s namjerom da ostvari što više kontakata sa potencijalnim stranim investitorima, kompanijama i udruženjima poslodavaca u inostranstvu bilo individualnim radom ili saradnjom sa nadležnim institucijama, stranim ambasadama i privrednim predstavništvima u BiH, a sve s ciljem da pokuša motivisati strane investitore da ulože novac u BiH.

Iz Fipe dodaju da je važno nastaviti rad na unapređenju političkih i privrednih uslova u zemlji, na poboljšanju privrednog ambijenta, odnosno sprovođenju potrebnih reformi koje će ukloniti prepreke i domaćim i stranim investitorima za njihovo širenje i poslovanje u većem obimu, a što, automatski doprinosi i poboljšanju imidža i konkurentnosti zemlje, donosi nove investicije i nova radna mjesta.

"Visok procenat nezaposlenih ljudi i nizak životni standard građana stvaraju imperativ za sprovođenje potrebnih reforma koje će omogućiti dolazak stranih investitora, koji su u BiH potrebni usljed nedostatka domaćih sredstava za pokretanje značajnijeg investicionog ciklusa", navodi se u saopštenju.

Iz Fipe naglašavaju da strani investitori posebno insistiraju na stabilnoj političkoj situaciji i sigurnosti uloženog kapitala, te da je u narednom periodu veoma važno pokazati političko jedinstvo u naporima za ekonomski napredak zemlje.

U saopštenju se navodi da bez takvog jasno pokazanog opredjeljenja ni Fipa, niti bilo koja druga institucija pojedinačno neće biti u stanju da dovede investitore u značajnijoj mjeri.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije