Privreda

Za izgradnju mosta u Gradišci stigle tri ponude

Za izgradnju mosta u Gradišci stigle tri ponude
Foto: N.N. | Za izgradnju mosta u Gradišci stigle tri ponude

ZAGREB - Za izgradnju mosta na rijeci Savi kod Gradiške pristigle su tri ponude i u narednih najdalje dva mjeseca, ukoliko ne bude problema, trebalo bi da bude izabran izvođač radova na tom projektu.

Sudeći prema dostavljenim ponudama, najpovoljniju je dostavio konzorcijum "Integral" - "Đuro Đaković montaža" - "Zagreb montaža", koji da bi izgradili most traže 23.498.800,19 evra, dok je drugoplasirana ponuda kompanija "Hering" -"Mostogradnja" daleko viša i oni za ovaj projekat traže čak 41.538.317,67 evra, dok je trećeplasirana ponuda iznosila 46.208.403,01 evro i dostavile su je italijanske kompanija ICM - "Maeg konstrucioni".

"Najvažnije je da je otvaranje ponuda prošlo bez problema. Pristigle su tri potpune ponude, a riječ je o tri konzorcijuma. U njima ima i domaćih i evropskih kompanija. Ovo je vema važan korak u realizaciji čitavog postupka u kojem slijedi pregled i vrednovanje ponuda. Nadam se da tu neće biti problema i da neće biti nepotrebnog gubljenja vremena. Plan je da tokom zime bude potpisan ugovor s izvođačem da bi na proljeće, kada krene građevinska sezona, počeli s radovima", rekao je Dušan Topić, direktor JP "Autoputevi Republike Srpske".

Inače, na zahtjev ponuđača još ranije, otvaranje ponuda je odgođeno dva puta. Prvi put otvaranje ponuda je odgođeno jer su bila 164 dodatna pitanja, a drugi put njih oko 20, a ta pitanja nisu mogla biti spriječena jer izvođači imaju pravo tražiti sva dodatna pojašnjenja koja su njima bitna.

Igor Pejić, sekretar Ministarstva transporta i komunikacija BiH, rekao je da se nada da neće biti nekih žalbenih postupaka, te da će paralelno s ovim biti okončan izbor nadzornog organa za ove radove.

"Ovo je veliki korak. Nadam se da na proljeće krećemo s radovima i nadam se da ćemo vrlo brzo imati situaciju kakva je na mostu kod Svilaja, gdje je most izrađen 73 odsto i u fazi je montaže makroelemenata", rekao je Pejić.

Podsjećanja radi, priča o izgradnji mosta na Savi, dužine 463 metra, traje još od 2004. godine. Još ranije BiH je za ovaj projekat dobila grant EU u iznosu od 6,8 miliona evra, bez kojih je mogla ostati s obzirom na to da se godinama kasnilo s realizacijom ovog projekta. Osim za pola mosta, Hrvatska treba da obezbijedi i novac za igradnju pristupnih saobraćajnica do čvora Okučani, dužine oko 9,5 kilometara, za šta će joj trebati nešto više od 40 miliona evra.

Inače, kompletan projekat izgradnje mosta na rijeci Savi kod Gradiške vrijedan je oko 64 miliona evra. Nepostojanje ovog mosta stvara velike probleme u Republici Srpskoj s obzirom na to da autoput Banjaluka - Gradiška sada praktično završava u rijeci Savi, a izgradnjom mosta bio bi spojen s autoputem Zagreb - Beograd, dok bi Gradiška riješila problem saobraćajnih gužvi s obzirom na to da je trenutni granični prelaz smješten nekoliko stotina metara od centra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije