Privreda

"Za odbranu do devet milijardi evra godišnje"

"Za odbranu do devet milijardi evra godišnje"
Foto: Pixnio | "Za odbranu do devet milijardi evra godišnje"

BERLIN - ​Njemačka od 2028. može da uveća budžetska izdvajanja za odbranu do devet milijardi evra godišnje, prema riječima ministra finansija Kristijana Lindnera.

Ako se budžet vodi disciplinovano javni dug će ponovo biti ispod 60 odsto bruto domaćeg proizvoda, kako propisuje Evropska unija, rekao je Lindner za "DPA".

Istovremeno, ako Njemačka bude ispod limita zaduživanja moći će ponovo da se diskutuje o isplati dugova iz pandemijske krize koji dolaze na naplatu od 2028.

Taj novac umjesto u otplatu duga može da ide u budžet za odbranu, rekao je ministar.

Njemačka vlada je 2020., 2021. i 2022. godine zbog pandemije i ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini podigla kredite od oko 300 milijardi evra. Dug treba od 2028. da se isplaćuje više od tri decenije.

Lindner kaže da je to devet milijardi evra godišnje. Ipak, ističe da taj iznos može znatno da se smanji uz finansijsku disciplinu.

"Tako ćemo imati milijarde koje će nam pomoći da, kad istekne poseban fond za Bundesver, dostignemo budžetski cilj NATO za odbranu", rekao je ministar.

NATO državama članicama propisuje da za odbranu izdvajaju dva odsto BDP-a.

Kada je riječ o javnom dugu, Njemačka je 2019. poslije dužeg vremena sa 59 odsto BDP-a bila u okviru kriterijuma EU. Međutim, tokom globalne zaraze je zaduženje galopiralo i do 69 odsto.

U međuvremenu je ponovo na oko 63 odsto.

"Ako tako nastavimo zapravo ćemo moći već 2028. da budemo u okvirima od prije korone", istakao je Lindner.

Tekuća godina je do sada u finansijskom smislu važila za posebno tešku, jer bi država trebalo da isplati poseban fond za njemačku vojsku, Bundesver, od 100 milijardi evra. Fond, koji se finansira kreditima, je ustanovljen poslije sprovođenja specijalne vojne operacije Rusije na Ukrajinu.

To znači da država sav novac za odbranu mora da izdvoji iz redovnog budžeta i to još u visini dva odsto BDP.

Njemačka vlada je obećala da će ove godine po prvi put dostići cilj koji je NATO odredio. Novac za to obezbjeđuje iz fonda za Bundesver koji će, međutim, da presuši do 2027. godine, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije