Privreda

Željezničari: Situacija zrela za revoluciju

Željezničari: Situacija zrela za revoluciju
Željezničari: Situacija zrela za revoluciju

BANJALUKA - Očigledno je da niko ne želi da riješi situaciju na željeznicama koja je, po mom mišljenju, toliko alarmantna da ćemo morati pribjeći najrigoroznijim mjerama. Situacija je zrela za revoluciju, rekao je danas Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti "Željeznica RS" poslije jednočasovnog štrajka upozorenja.

Marin kaže da štrajkači ne traže ništa osim redovnih isplata, ali ni to ne mogu dobiti. A na činjenicu da im se još niko od rukovodstva firme, preko resornog ministarstva do nekog iz Vlade RS nije obratio, kaže da "naravno da nemaju šta da pričaju kada se njima 10 puta veće plate isplaćuju redovno".

"Plata koja kasni, topli obroci i prevoz koji se ne isplaćuju i nisu neka dugovanja dok plate u Vladi ne kasne, deset puta su veće i onda zašto bi oni razgovarali sa sirotinjom i radnicima koji gladuju. Takođe, ista ta vlada ne izmiruje svoje obaveze prema nama, ali zato poreska uprava redovno skida pare sa računa firme istog momenta kada bude uplata", kaže on.

Na konstataciju nadležnih da grantovi koje Vlada duguje nisu namijenjeni za isplatu plata radnicima nego za održavanje, Marin kaže da je to tačno, ali ni da ŽRS nisu namijenjene za postizanje izbornih rezultata, ali se to opet radi godinama.

"Imamo viška ljudi koliko hoćeš, a koji su došli politički. Naravno, to niko ne rješava, a oni su nam veliki balast", kaže on.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza, i nadležnog i prozvanog, kažu kako ne prihvataju navode željezničara da se iko prema njima odnosi maćehinski.

"Vlada RS godišnje iz budžeta ovom preduzeću doznači 25 miliona KM subvencije. Do sada je isplaćen ukupan iznos subvencije predviđene budžetom za raniji period, a danas će biti isplaćena subvencija za april 2016. godine u visini od 2,08 miliona KM, dok je u pripremi isplata još jedne subvencije", naveli su iz ovog ministarstva i negirali priče radnika ŽRS da nadležni koče sistematizaciju.

"Nama nikada dosad nije dostavljan pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, jer je njegova izrada u nadležnosti uprave preduzeća. Ukoliko nam bude dostavljan tekst sistematizacije, daćemo mišljenje, ali ono nije obavezujuće", kažu u Ministarstvu saobraćaja i veza.

Boja Cupać, radnica Računskog centra u banjalučkoj ispostavi ŽRS, istakla je da je stanje u "Željeznicama" "katastrofalno".

"Neki krčme našu imovinu, a Vlada RS je učinila to što je učinila, samo nas zastrašuju novom sistematizacijom, viškom radnika, novim kolektivnim ugovorom, ovo je sramota i dno dna za vlast", kaže Cupaćeva.

Sljedeći sastanak sindikalaca ŽRS na kojem će biti donesena odluka o narednim koracima je zakazan sa srijedu.

Isplate zavise od priliva sredstava

Nada Savić-Stevanović, portparol "Željeznica RS", rekla je da plate i ostala primanja radnika uprava nastoji da isplati na vrijeme, ali da to zavisi od priliva sredstava, te podsjetila da je aprilska plata posljednja koju su radnici primili, a kada će dobiti sljedeću, zavisi takođe od priliva sredstava.

 "Naravno da bi bilo dobro da para ima više, ali ih nema. Toga su svjesni i radnici. Samo u prvih pet mjeseci ove godine 4,5 miliona KM je manje ostvareno priliva sredstva od prevoza u odnosu na isti period prošle godine", navela je Savić-Stevanovićeva, te dodala da kada nacrt novog pravilnika o sistematizaciji bude gotov, biće dostavljen sindikatima, prije usvajanja.

"Na njemu se radi intenzivno i u skladu sa poslovnom politikom i potrebama procesa rada. Naravno da se vodi računa o svakom radnom mjestu", rekla je ona.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije