Tržište

Novosti pri dodjeli subvencija za zapošljavanje i samozapošljavanje

Novosti pri dodjeli subvencija za zapošljavanje i samozapošljavanje
Novosti pri dodjeli subvencija za zapošljavanje i samozapošljavanje

BANJA LUKA - Za subvencije za samozapošljavanje i zapošljavanje novih radnika u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima u budžetu Grada za 2016. godinu planirano je ukupno 800.000 KM.

Od ovog iznosa, 600.000 KM predviđeno je za zapošljavanje novih radnika i 200.000 KM za samozapošljavanje. Sredstva će, kao i do sada, biti raspoređena po osnovu javnog poziva, koji bi trebalo da bude raspisan krajem marta ove godine.

Subvencije su namijenjene privrednim društvima i samostalnim preduzetnicima, poslovnim jedinicama privrednih društava i izdvojenim poslovnim prostorijama samostalnih preduzetnika registrovanim na području grada. Kada je riječ o subvencijama za samozapošljavanje – one su namijenjene nezaposlenim licima, koja su najmanje jedan mjesec bila prijavljena na evidenciji Zavoda za zapošljavanje - Biro Banja Luka.

Novina definisana izmjenama i dopunama Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja subvencija za zapošljavanje novih radnika i za samozapošljavanje u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima, koji je usvojila Skupština Grada na zasjedanju održanom 3. marta ove godine – odnosi se na visinu subvencije za zapošljavanje novih radnika i samozapošljavanje.

Naime, prema dosadašnjem Pravilniku bilo je propisano da se visina subvencije utvrđuje obračunavanjem u postocima prosječno isplaćene bruto plate u Republici Srpskoj za prethodnu godinu, a visina postotka se razlikuje od stručne spreme kod zapošljavanja novih radnika pa do vrste djelatnosti kod samozapošljavanja.

Usljed ovakvog načina obračunavanja dešavale su se velike razlike u isplatama subvencija.

-Zato su izmjenama Pravilnika definisani fiksni iznosi, i to od 3.000 KM koje poslodavac dobija za nekfalifikovanog radnika, pa do 7.500 KM za pripravnika sa visokom stručnom spremom – kazao je načelnik Odjeljenja za privredu, Radenko Komljenović.

Subvencija za poslodavca koji je zaključio ugovor sa KV radnikom iznosiće 4.000 KM, pripravnikom sa ovom spremom 4.500, sa licem sa srednjom stručnom spremom 5.000 KM, zatim 5.500 za pripravnika sa srednjom stručnom spremom, sa radnikom sa VŠS i pripravnika sa ovom spremom 6.000 odnosno 6.5000 maraka i sa licem koje ima visoku stručnu spremu iznos subvencije biće 7.000 KM.

Prema riječima načelnika Komljenovića, usvojenim izmjenama i dopunama Pravilnika određeno je i da se u slučaju podnošenja zahtjeva za dodjelu subvencije za samozapošljavanje od strane više lica koja osnivaju ortačku radnju, ukoliko isti ispunjavaju uslove za dodjelu, subvencija dodjeljuje svima, umjesto do sada samo jednom licu.

Subvencije u 2015. godini

U 2015. godini, nakon provedenog postupka po javnom pozivu i u skladu s Odlukom o dodjeli subvencija, korisnicima subvencija odobrena su sredstva u ukupnom iznosu od 845.508 KM (za novo zapošljavanje – 589.327 KM; za samozapošljavanje – 256.181 KM).

Navedenim sredstvima, po osnovu 100 zaključenih ugovora o dodjeli subvencija, finansiraju se 134 nova radna mjesta u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima. U odnosu na 2014. godinu, u 2015. godini za ovu namjenu odobrena su sredstva u iznosu većem za 23,1%, čime je omogućeno i veće zapošljavanje za 38 novih radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije