Tržište

Isplata samo ako se podudaraju podaci

Isplata samo ako se podudaraju podaci
Isplata samo ako se podudaraju podaci

BANJALUKA - Poslije izjava pojednih štediša koji čekaju isplatu stare štednje Ljubljanske banke kako strahuju da će pri obradi podataka doći do malverzacija na njihovu štetu, slovenački predstavnici uvjeravaju da se takve stvari neće dogoditi.

"Pri verifikaciji se upoređuju podaci koje dostavi štediša i podaci koji su dobijeni od strane banke. Ukoliko se navedeno podudara, postupak se može nastaviti, a ako se podaci obje strane ne podudaraju, štediša ima mogućnost da razjasni razlike i dopuni zahtjev sa dodatnim dokazima", kažu u slovenačkoj ambasadi u BiH.

Kako kažu, jedno od osnovnih načela upravnog postupka je mogućnost podnosioca zahtjeva da se izjasni o svim činjenicama koje su važne za odluku.

"Ujedno organ po službenoj dužnosti mora paziti da neznanje stranke ne bude na štetu njenih prava i da je na to upozori. Pored toga, na osnovu dogovora između Slovenije i BiH, imenovane su kontaktne osobe za dodatna pitanja, koja bi mogla nastati prilikom verifikacije pojedinačnih zahtjeva", navode u Ambasadi i naglašavaju da su se obavezali da će presudu Evropskog suda za ljudska prava poštovati.

"Upravo zato je nužno potrebno da Republika Slovenija dobije sve raspoložive podatke o štedišama i njihovim deviznim depozitima, jer će samo na taj način biti moguće obezbijediti im isplatu na koju imaju pravo", poručuju iz slovenačke ambasade.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije