Tržište

Maserati ne otpušta, radnicima solidarno smanjene plata

Maserati ne otpušta, radnicima solidarno smanjene plata
Foto: N.N. | Maserati ne otpušta, radnicima solidarno smanjene plata
N.N.

Očekuje se da će broj radnih sati zaposlenih u proizvodnji SUV modela Levante biti smanjen za čak 59%, što će se odraziti i na zarade radnika. Zauzvrat, neće biti otpuštanja.

Nakon što je tokom 2017. proizvodnja pojedinih modela - uključujući i SUV Levante - obustavljana na određeno vrijeme kako bi se broj izrađenih vozila uskladio sa padom tražnje, Maserati sada planira nešto drugačiji vid redukcije rada na fabričkim trakama pogona Mirafiori.

Kompanija želi da izbjegne otpuštanje radnika, pa će pribjeći takozvanim ugovorima solidarnosti, kojima je predviđeno da zaposleni rade manje a zauzvrat niko ne bi ostao bez svog radnog mjesta. Posljedica toga je da će i plate svima biti smanjene.

Kako saopštavaju u sindikatu radnika FIOM, u ugovorima solidarnosti navedeno je da će broj radnih sati biti smanjen za 59%, što bi bilo ekvivalentno otpuštanju 2.080 zaposlenih u pogonu Mirafiori, da je primijenjen drugačiji metod za smanjenje proizvodnje.

Inače, u ovoj fabrici se pored modela Maserati Levante izrađuje i Alfa Romeo MiTo.

Maserati je već obustavljao proizvodnju modela Levante dva puta tokom 2017.

Italijanska kompanija navela je tada da to čini zbog novih uvoznih pravila koje su kineske vlasti nametnule na tom, za Maserati veoma važnom tržištu.

Značajan pad prodaje u Kini je zabilježen otkako su tamošnje vlasti uvele nova pravila kojima se zabranjuje da proizvođači prisiljavaju prodavce da prave zalihe novih automobila na lageru.

Maserati je inače planirao da proširi ponudu modela Levante novom najsnažnijom verzijom GTS sa 3.8 bi-turbo V8 motorom od oko 570 ks, koji potiče iz Ferrarija.

Novi GranTurismo trebalo bi da stigne 2020, a do 2022. u planu je i uvođenje hibridnih varijanti postojećih modela.

(b92)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije