Tržište

Milioni evra za nova radna mjesta

Milioni evra za nova radna mjesta
Milioni evra za nova radna mjesta

SARAJEVO, NEVESINJE - Ukupno tri miliona evra bespovratnih sredstava namijenjeno je za lokalne zajednice u BiH za podršku otvaranju novih radnih mjesta i lokalnom razvoju.

Riječ je o trogodišnjem projektu "Lokalna partnerstva za zapošljavanje", čiju realizaciju je počela Međunarodna organizacija rada (ILO).

Projekat, čija je vrijednost 4,4 miliona evra, od čega će tri miliona biti dodijeljena lokalnim zajednicama, finansira Evropska unija, a cilj je podsticanje održivog, partnerski orijentisanog aktivnog tržišta rada na lokalnom nivou.

Iz Međunarodne organizacije rada (ILO) saopšteno je da će prezentacija projekta početi od 23. maja, a uključeni su Sarajevo, Goražde, Zenica, Tuzla, Brčko, Doboj, Banjaluka, Prijedor, Bihać, Livno, Mostar, Trebinje i Nevesinje.

Rade Mavrak, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u opštini Nevesinje, ističe da im svaka pomoć za nova zapošljavanja dobro dođe.

"Kod nas je teška situacija kada je riječ o budžetu, a i izrazito smo nerazvijena opština, tako da imamo problema kada je riječ o zapošljavanju. Mislim da je kod nas na birou oko 3.000 osoba", ispričao nam je Mavrak.

Po njegovim riječima, privreda u Nevesinju je u teškom stanju, a sve je svedeno na uslužne djelatnosti.

"Krpimo budžet izuzetno teško i svake godine sve je teže, tako da bi nam svaka pomoć za nova radna mjesta dobro došla", naglasio je Mavrak.

Hasan Sejdić, koordinator u Udruženju nezaposlenih u BiH, istakao je da je ovo tek jedan u nizu brojnih projekata kroz koje EU pomaže zapošljavanje u BiH.

"Lokalne zajednice ne mogu same da se izbore sa problemom nezaposlenosti i podrška im je potrebna sa svih nivoa, uključujući i EU. Problem je toliko dubok da ga je teško riješiti, s obzirom na tešku situaciju na tržištu", rekao je Sejdić.

On ističe da je s ciljem otvaranja radnih mjesta na lokalnom nivou potrebna podrška kantona i entiteta, ali i države, a svakako i EU.

"Kad razgovarate sa poslodavcima, shvatite da i oni imaju probleme. U zadnje vrijeme postoji trend da nema interesa da se otvaraju radna mjesta. Imate hiljade slučajeva da su male firme stavile ključ u bravu, a kada se to dogodi, tada je kasno", poručio je Sejdić.

Inače, po podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, u ovoj državi u januaru je bilo zaposleno 717.929 lica. Posao su krajem februara tražile 536.684 osobe, koliko ih je bilo na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije