Tržište

Planula predsezona za Grčku i Tursku

Planula predsezona za Grčku i Tursku
Foto: N.N. | Planula predsezona za Grčku i Tursku

BANJALUKA, SARAJEVO - Najpovoljnije ljetovanje je u predsezoni krajem maja i početkom juna, kao i na kraju sezone u septembru, te su aranžmani u tim periodima planuli i ostala je tek poneka ponuda.

Kako su nam potvrdili u turističkim agencijama, ovog ljeta ponovo je u trendu ljetovanje u Turskoj, koja proteklih sezona nije bila toliko tražena, a najveća pomama je za Grčkom, ali i za standardno Jadranom, koji je dosta skup.

"Uglavnom, što se tiče ranog bukinga, najveći broj prodatih aranžmana je za Grčku i ove godine. Popusti su krenuli još od novembra i kako je prolazilo vrijeme oni su smanjivani. Sad ima tek ponegdje 20 odsto popusta, a bilo je raznih pogodnosti, na primjer da jedno plati a drugo ide gratis, ili autobuski prevoz gratis i razne akcije. Sad imamo na akcijama nedjelje neke apartmane jeftinije za 20 odsto. Standardna sniženja u ovom periodu su pet do 10 odsto. Lagano ističu popusti i idu redovne cijene", kažu u banjalučkoj agenciji "Sebastian".

Napominju da je ponovo krenula odlična potražnja za Turskom, zatim Španijom, posebno Majorkom, te Italijom, odnosno Sicilijom, Kalabrijom, Sardinijom, ali Grčka je ipak najčešća destinacija.

"U Grčkoj su hoteli mrvicu podigli cijene, odnosno nisu davali onolike popuste kao ranije i uvedena je ta boravišna taksa od 1. januara, što ranije nije bilo", kažu u toj agenciji.

U banjalučkom "Unis Toursu" aktuelne su Hrvatska i Crna Gora, ali od daljih ljetovališta najpopularnija je Grčka, a i kod njih je dosta tražena Turska, kao i Italija, Španija, odnosno njihove različite oblasti.

"Potražnja je standardno velika za godišnje odmore, a svake godine počinju da rezervišu godišnji ranije. Otprilike već u decembru rezerviše se ljetovanje i tamo do marta, jer su tad bili popusti za rani buking. Međutim, ima još mjesta i ima šta da se rezerviše, zavisi šta ko traži", kažu u "Unis Toursu".

Napominju da su posljednji popusti bili do 30. aprila, te da su sad malo više cijene, ali se i dalje mogu naći popusti u odnosu na početak sezone.

"Najniže cijene su u junu i septembru. U septembru putuju ljudi koji nisu vezani za školske obaveze djece, tako da imaju gdje otići i u okruženju i negdje dalje. Sad su još cijene 10-15 odsto u popustu za rezervacije za cijelu sezonu. Biće možda još ovaj mjesec i onda kreću normalne cijene", kažu u agenciji "Unis Tours".

Iz agencije "Kontiki Travel" iz Banjaluke navode da je ove godine najveća zainteresovanost za ljetovanje u Turskoj, a najpopularnija je antalijska regija.

Tome idu u prilog cijene luksuznijih hotela, koji su u Turskoj povoljniji u odnosu na takve vrste smještaja na drugim destinacijama.

"Imamo ponudu od 990 KM po osobi, a ukoliko se to iskombinuje sa dvoje djece koja idu gratis i plaćaju samo avio-kartu, onda se tu izađe na neku cifru do 2.200-2.500 KM", kažu iz ove agencije.

Napominje da su to usluge koje podrazumijevaju all inclusive paket s avio-prevozom, odnosno povratnom kartom iz Banjaluke, te neograničenu hranu i piće u zavisnosti od hotela. Iz "Kontikija" napominju da su prvi najpovoljniji aranžmani već rasprodati.

"Relax Tours" Sarajevo ove godine ima u ponudi Egipat, nakon pauze od nekoliko godina, a ta destinacija se ovo ljeto traži.

"Nezaobilazna je i Turska, Jadran je standardan i to je nešto što se traži bez obzira na paprene cijene, a imamo u ponudi Italiju i Albaniju", kažu iz ove agencije.

Napominju da su u ponudu uvrstili i Rimini koji je za mlađu populaciju, a cijene za kompletan aranžman su od 669 KM za sedam noćenja.

Napominju da je u Turskoj, osim Antalije, tražen i luksuzniji smještaj kao što je Bodrum, koji je i prije tri godine bio najprodavaniji, a ove godine sedam noćenja košta 999 KM sa kompletnim aranžmanom.

Napominju da su bh. građani promijenili navike i sada smještaj rezervišu mnogo ranije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije