Tržište

Potrošači trgovce šalju u školske klupe

Potrošači trgovce šalju u školske klupe
Foto: Srna | Podrška udruženjima u zaštiti potrošača

BANJALUKA - Osam udruženja za zaštitu potrošača u Republici Srpskoj, kroz javne tribine i okrugle stolove, pokušaće da podigne svijest trgovcima o pravima kupaca, a koja je, po svemu sudeći, veoma niska.

Podršku u tome dobili su od Ministarstva trgovine i turizma RS, a koje će im po ovom osnovu doznačiti 58.000 KM. Ugovor o dodjeli novca potpisan je juče u Banjaluci.

Đorđe Radanović, iz Udruženja građana "Cam" Šekovići, kaže da je ovo prvi put da se edukuju trgovci, jer smatraju da je dosad bila edukacija na potrošačima i da je dosegnut određeni nivo o njihovim pravima i saznanjima, te da se fokus sada stavlja na trgovce.

"U ovom projektu ćemo pozvati na tribine sve velike trgovce da im prezentujemo određene zakonske norme koje se tiču prodaje. Trgovci ne znaju određene odredbe zakona koje se odnose na robu s isteklim rokom i u tim situacijama smanjuju cijenu, dok nigdje nije označeno da je to roba pred istek roka, a koju moraju fizički odvojiti od robe s regularnim rokom", rekao je Radanović i istakao da se određene nedoumice stvaraju tokom akcijskih prodaja, gdje se vrše marketinške podvale na izlozima i tako stimulišu kupci da uđu u radnje.

On kaže da je problem u velikim tržnim centrima, gdje oni u kratkom vremenskom periodu zapošljavaju nove mlade ljude, gdje jedni odlaze, a drugi dolaze i gdje je potrebno edukovati njihovog šefa, koji će kompletan sistem prenijeti na sve radnike.

Dodao je Radanović da je zakon RS precizan, detaljan i jasan, kako bi se zaštitili sa jedne strane potrošači, a sa druge obavezali trgovci, te zahvalio Ministarstvu na podršci.

Dragovan Petrović iz Pokreta potrošača RS očekuje da će projekat doprinijeti tome da bude manje pritužbi potrošača nego što ih je bilo do sada.

"Mi ćemo trgovce upoznati s pravima potrošača i njihovim obavezama prema potrošačima. Potrošači su jedna najmasovnija struktura u našem društvu i zaštićena je zakonom", kaže Petrović.

On je naglasio da se trećina pritužbi potrošača odnosi na komunalne usluge, od čega najviše na grijanje tokom zimske sezone.

Predrag Gluhaković, resorni ministar, je nakon potpisivanja sporazuma rekao da je svojim projektima prošlo svih osam registrovanih udruženja za zaštitu potrošača u RS, posredstvom konkursa koje je ranije raspisalo Ministarstvo.

"Moramo biti svjesni da nismo došli do svakog potrošača u RS da kažemo koja su im prava kod trgovaca i šta su sve trgovci u obavezi kada potrošači traže da ostvare svoja prava", kazao je Gluhaković i naglasio da se zbog toga kroz ovaj projekat želi podići i svijest trgovaca da pomognu udruženjima potrošača, kao i da udruženja potrošača u trgovcima imaju dobrog saradnika na terenu.

Dodao je da je za ovu godinu predviđeno 100.000 KM za razne projekte s ciljem zaštite potrošača i podizanja svijeti o potrebi zaštite njihovih prava, a da je za 10 godina na razne projekte iz te oblasti utrošeno 950.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije