Tržište

Voće iz BiH može ponovo u Rusiju

Voće iz BiH može ponovo u Rusiju
Voće iz BiH može ponovo u Rusiju

BANJALUKA, SARAJEVO - BiH ponovo može izvoziti voće i povrće u Rusiju jer je fitosanitarna služba najveće zemlje na svijetu ukinula zabranu uvoza iz BiH, koja je uvedena BiH 4. avgusta.

To je u petak na konferenciji za novinare rekao Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

"Ovo je odlična vijest za sve proizvođače voća i povrća koji ponovo svoje proizvode mogu izvoziti u Rusiju", rekao je Šarović.

On je naveo da će Protokol o fitosanitarnoj zaštiti značajno unaprijediti fitosanitarni sektor BiH.

Tvrdi da je šteta nastala i u ova dva mjeseca, ali da će potpisani protokol unaprijediti čitav fitosanitarni sistem BiH. Novim pravilnikom, kako je najavio Šarović, biće napravljena elektronska baza podataka o isporuci voća i povrća iz BiH, te će služiti za provjeru na dnevnoj osnovi.

Dodaje da će biti uspostavljen i registar izvoznika iz BiH u Rusku Federaciju, ali i registar poljoprivrednika, odnosno proizvođača koji nisu izvoznici u Rusku Federaciju.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, rekao je da su dobili pismeno obavještenje da je izvoz voća i povrća iz BiH u Rusiju odblokiran u četvrtak.

"To je za nas od velikog značaja. Jeste da je malo kasno, ali opet moramo biti zadovoljni pošto je sve pozitivno riješeno", rekao je Dojčinović. Prema njegovim riječima, voćari su pretrpjeli velike štete zbog te zabrane izvoza u Rusiju, ali je naglasio da sada imaju osnovu da traže krivce za sve to, one zbog kojih je problem i nastao i koji bi trebalo da im nadoknade dio štete.

"Šteta je višemilionska. U ovom trenutku nismo ni svjesni veličine te štete, pogotovo ako ti naši kupci iz Rusije s kojima smo imali ugovore budu tražili da ih obeštetimo, odnosno da im platimo penale. To još ne znamo hoće li biti, ali evo znaćemo za nekoliko dana da li će nam poslati kamione i hoćemo li s njima obnoviti saradnju", rekao je Dojčinović i izrazio mišljenje da su s ruskim partnerima ostali u dobrim odnosima i da će roba već u ponedjeljak da krene za Rusiju.

Nedim Badžak, direktor firme "Jaffa Comerce" Mostar, rekao je da je ovo svakako dobra vijest za izvoznike voća i povrća iz BiH, te naglasio da im sada slijedi proces prilagođavanja.

"Naravno, trebaće nam sada malo vremena da se organizujemo i vratimo na staro", rekao je Badžak i dodao da smatra da ne bi bilo realno da im sada ruski partneri naplaćuju penale za neisporučenu robu za vrijeme trajanja zabrane izvoza u Rusiju.

Podsjećamo da je "Roseljhoznadzor" početkom avgusta ove godine uveo privremenu zabranu na uvoz voća i povrća iz BiH zbog nedostatka potvrde o sigurnosti proizvoda. Potom je odobren dolazak ruske inspekcije u obilazak proizvođača i pogona u kojima se skladišti voće i povrće, a koji su u BiH boravili od 17. do 20. avgusta, nakon čega su sačinili izvještaj i ukazali na nedostatke koje je BiH trebalo da otkloni. U međuvremenu ti nedostaci su otklonjeni i BiH je ponovo dobila dozvolu za izvoz.

U prvih šest mjeseci ove godine voćari i povrtari iz BiH u Rusku Federaciju su izvezli voće i povrće u vrijednosti od 19 miliona KM, a što je više nego za cijelu 2015. godinu.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije