Tržište

Slaba zainteresovanost za imovinu sanskog preduzeća "Plonum"

Slaba zainteresovanost za imovinu sanskog preduzeća "Plonum"
Foto: N.N. | Slaba zainteresovanost za imovinu sanskog preduzeća "Plonum"

SANSKI MOST - Na javnom nadmetanju za prodaju imovine sanskog preduzeća "Splonum" u stečaju, prometovano je oko pedeset hiljada maraka, a kupci su bili zainteresirani isključivo za kupovinu mašina i alata koji su pripadali ovoj firmi.

Za kupovinu najvrednijeg dijela preduzeća na lokalitetu Ciglana, gdje je na prodaju ponuđena poslovna zgrada s pomoćnim objektima i zemljištem površine oko 35.000 kvadrata po cijeni od 4.973.856 maraka, nije bilo zainteresiranih kupaca.

Također, ponuđača nije bilo ni za nekretnine i proizvodne linije na lokalitetima Krečana i Kamenolom, gdje se ranije obavljala eksploatacija mineralnih sirovina.

Neprodata imovina preduzeća biće ponovo ponuđena na prodaju na novom javnom nadmetanju, čiji će datum biti naknadno određen.

Inače, cjelokupna imovina "Splonuma", preduzeća koje se bavilo proizvodnjom ciglarskih proizvoda i građevinskog materijala, ponuđena je na prodaju po ukupnoj cijeni od oko 6,5 miliona maraka.

U ovom preduzeću već godinama nema proizvodnje. U Osnovnom sudu u Bihaću su kazali da su ukupna potraživanja svih povjerilaca prema "Splonumu" 17.940.429,16 KM.

"Od tog iznosa radnici, bivši zaposleni, potražuju 1.524.057,36 KM, dok banke, privredna društva, Poreska i drugi potražuju 16.416.371,80 KM", saopšteno je u sudu.

Stečaj u "Splonumu" otvoren je krajem 2015. godine zbog višemilionskih dugovanja ove firme prema komitentima.

Ovo preduzeće je u 2002. godini privatizovano od strane austrijskog investicijskog fonda "Horizonte Venture Managment" i narednih nekoliko godina bilo jedan od lidera u ovoj vrsti proizvodnje u BiH.

Međutim, ubrzo su se pojavili problemi i nemogućnost da se "Splonum" izbori za tržišnu poziciju, a sve je kulminiralo 2009. godine, kada je potpuno ugašen proizvodni proces, a 130 radnika je tada poslato kućama.

Prema mišljenju ekonomskih stručnjaka, glavni uzrok ekonomske propasti ovog preduzeća bila je nemogućnost da se izbori s visokim kreditima koje je austrijski fond podizao zalažući kod banaka imovinu firme kao hipoteku. Svi kasniji pokušaji da se oživi proizvodnja u "Splonumu" bili su bezuspješni.

Ovo preduzeće je prije rata bilo jedan od nosilaca privrednog razvoja opštine i zapošljavalo je oko 300 radnika. Pored ciglane, u naselju Kruhari, posjedovalo je i pogon za proizvodnju nemetalnih sirovina na lokalitetima Krečana i Kamenolom, desetak kilometara od Sanskog Mosta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije