Tržište

Slovenci prijavili krađu bitcoina u vrijednosti 60 miliona evra

Slovenci prijavili krađu bitcoina u vrijednosti 60 miliona evra
Foto: Ilustracija | Slovenci prijavili krađu bitcoina u vrijednosti 60 miliona evra
N.N.

LJUBLJANA - Slovenačka policija potvrdila je da joj je kompanija sa sjedištem u Sloveniji koja se bavi kriptovalutama prijavila nestanak velike količine bitcoina iz e-novčanika.

Prijavu o napadu na informatički sistem, pri čemu je iz elektronskog novčanika nestalo gotovo 4.700 bitcoina, podnijela je start-up kompanija NiceHash koju su, prema napisima medija, osnovala dva slovenačka državljana.

Ta kompanija djeluje kao berza kriptovalutama i svojevrsna mjenjačnica. Njeni klijenti i korisnici s kojima je povezana preko svojih računara, između ostalih, "rudare" (kopaju) bitcoine, s kojima onda trguju na tržištu kriptovaluta.

Policija događaj tretira kao sumnju na protivzakonit upad u tuđi informatički sistem i krađu kojom je uzrokovana "velika materijalna šteta radi sticanja protivpravne imovinske koristi".

Zbog istrage koju vode stručnjaci za borbu protiv internet kriminala u policiji navode da u sadašnjem trenutku istrage o predmetu ne mogu ništa više reći, prenijeli su mediji koji navode da nanesena šteta prelazi iznos od 60 miliona evra.

Riječ je o prvom velikom slučaju krađe kriptovalute u Sloveniji, a NiceHash je klijente s kojima posluje već obavijestio o razmjerima slučaja i zamolio ih za strpljenje dok traje istraga.

(index.hr)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije