Tržište

Ukupan obim razmjene za prvi kvartal 865,5 miliona dolara

Ukupan obim razmjene za prvi kvartal 865,5 miliona dolara
Ukupan obim razmjene za prvi kvartal 865,5 miliona dolara

BANJALUKA - Republika Srpska je u prvom kvartalu ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene od 865,5 miliona dolara, a pokrivenost uvoza izvozom bila je 70,2 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Izvoz u posmatranom periodu bio je 356,9 miliona dolara, dok je ostvarena vrijednost uvoza 508,6 miliona dolara.

Vrijednost ostvarenog izvoza u prvom kvartalu ove godine veća je za 5,6 odsto, dok je vrijednost uvoza manja za 9,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Srpska je u prvom kvartalu ove godine najveću vrijednost izvoza robe, od 70,2 miliona dolara, ostvarila je sa Italijom, zatim sa NJemačkom od 45,28 miliona dolara, te sa Srbijom, gdje je izvezla roba u vrijednosti od 36,6 miliona dolara.

Najveća vrijednost ostvarenog uvoz roba, od 96,8 miliona dolara, bila je u poslovanju sa Srbijom, zatim 67,29 miliona dolara sa Italijom, 43,5 miliona dolara sa NJemačkom.

Prema ekonomskoj grupaciji zemalja, Srpska je u prvom kvartalu ove godine najveću vrijednost izvoza od 274,73 miliona dolara, te uvoza od 270,8 miliona dolara, ostvarila u poslovanju sa EU.

Vrijednost ostvarenog izvoza u EU u prvom kvartalu ove godine povećana je za 13,2 odsto, a dok je uvoz smanjen za 1,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Ekonomista Đurđica Stojadinović, koja se bavi istraživanjem tržišta, rekla je Srni da je pad vrijednost uvoza posljedica stanja u privredi Srpske, koja je uvozno orijentisana, kao i aktuelnog stanja likvidnosti privrede.

Prema njenim riječima, kada je riječ o proizvodima klasifikovanim po trgovačkoj djelatnosti, vidljiv je rast izvoza raznih gotovih proizvoda, a to su mahom proizvodi prerađivačke industrije.

Stojadinovićeva smatra da su to proizvodi šumarstva i drvoprerade, kože, obuće i tekstila, te iz oblasti gdje značajan broj domaćih firmi ima ugovorene lon-poslove sa inostranim partnerima.

Ona je dodala da je prisutan i pad poslovanja sa Rusijom, naročito izražen kroz pad uvoza i izvoza mineralnih goriva i maziva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije