Privreda

Svijetu prijeti energetska kriza

Svijetu prijeti energetska kriza
Svijetu prijeti energetska kriza

MOSKVA - Prvi čovjek ruskog energetskog giganta "Gazproma" Aleksej Miler upozorio je juče da će se svijet poslije 2012. godine suočiti s velikim nedostatkom energije i da je izgubljena šansa za sniženje cijena energenata zbog malog ulaganja u nova polja.

Miler, koji je ranije predvidio da će cijena nafte dostići 250 dolara po barelu, rekao je da zemlje potrošači treba da prihvate veću ulogu zemalja proizvođača nafte i gasa. Šef najveće svjetske gasne kompanije, koja obezbjeđuje četvrtinu gasa potrebnog Evropi, rekao je da bi globalni energetski disbalans mogao da bude riješen kad bi zemlje izvoznice povećale svoju saradnju. On je dodao i da bi zemlje potrošači trebalo da budu spremne na osnivanje više zajedničkih preduzeća sa stranim proizvođačima energenata u cilju povećanja svjetske energetske bezbjednosti.

"Vjerujemo da uspjeh počiva na organizovanju vertikalno integrisanih lanaca koji vode od proizvodnje do krajnjeg korisnika, pri čemu svaka karika u lancu predstavlja zajedničko preduzeće proizvođača i potrošača energenata", rekao je prvi čovjek "Gazproma" navodeći da će takav pristup dati odgovore kada, gdje i koliko gasa treba da bude proizvedeno. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije