Privreda

Otkriveno torbarenje u osiguranju

Otkriveno torbarenje u osiguranju
Otkriveno torbarenje u osiguranju

BANJALUKA - Agencija za osiguranje RS razotkrila je po prijavi građana malverzacije društva "Pretoria" iz Prnjavora, koje je zloupotrebljavalo dobijenu dozvolu za zastupanje u osiguranju kroz angažovanje takozvanih torbara.

"Pretoria", čiji je vlasnik Dobrinko Gavranić, kako saznaju "Nezavisne", nije ispunjavala minimalne uslove za rad, te je angažovala neovlaštene osobe da idu po terenu i nagovaraju građane da preko njih sklope polise životnog osiguranja s osiguravajućim društvom "Grawe". "Pretoria", kažu naši izvori, ne samo da je radila bez potrebne tehničke opreme i direktora, već nije imala čak ni validnu adresu i prijavljen telefon, zbog čega se u istragu uključila i banjalučka policija.

Božana Šljivar, direktor Agencije za osiguranje RS, potvrdila je da su izvršili vanrednu kontrolu "Pretorije" i nakon utvrđenih nepravilnosti društvu oduzeli dozvolu za zastupanje u osiguranju koju je dobilo u aprilu prošle godine.

"Izvještaj o cijelom slučaju koji uključuje i aktivnosti posredovanja u osiguranju od strane nekoliko neovlaštenih osoba uputili smo Centru javne bezbjednosti Banjaluka na dalje postupanje", kazala je ona.

Osiguranici, ipak, ne treba da strahuju, jer u Agenciji kažu da će se sklopljene polise smatrati validnim.

Predmet se, saznajemo, već nalazi u banjalučkom Okružnom tužilaštvu, a kao osumnjičeni za krivična djela neovlaštenog posredovanja u osiguranju i nesavjesnog rada u službi, uz Gavranića, navedeni su i Zoran Malešević, Siniša Kosić i Velimir Šormaz.

Dobrinko Gavranić, koji se istim poslom bavi u Sloveniji, priznao je za "Nezavisne" da su u RS angažovali osobe koje nisu imale potrebnu licencu, ali je ustvrdio da tako posluju sva društva za posredovanje u osiguranju u RS. Na to su, kaže, prinuđeni, jer regulator skoro dvije godine nije organizovao ispite za dobijanje tih licenci. On tvrdi da građani koji su preko njih sklapali ugovore o životnom osiguranju nisu oštećeni, jer su, kaže, sve polise potpisane od strane jednog lica koje posjeduje potrebnu licencu.

"Osobe koje vi navodite su samo radile pripremne radnje, odnosno anketirali ljude na terenu da vide ko je zainteresovan za polise životnog osiguranja. U Sloveniji čak 70 odsto ljudi radi na takav način dok ne dobije licencu i niko nije bio ovako rigorozno kažnjen", tvrdi Gavranić.

U Agenciji za osiguranje navode da će nastaviti s kontrolama kako bi spriječili eventualne slične slučajeve, ističući da neće dozvoliti da iko bez dozvole i znanja o toj oblasti vrbuje građane za sklapanje polisa osiguranja.

"Neovlašteno posredovanje u osiguranju je nedopustivo, jer to je krivično djelo isto kao takozvano torbarenje na tržištu kapitala ili nadriljekarstvo u zdravstvu. Sreća je što smo ovaj slučaj otkrili u njegovom začetku i praktično ga sasjekli u korijenu čime smo spriječili stvaranje moguće piramidalne šeme u koju bi bio uključen veliki broj osoba", naglasila je Božana Šljivar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije