Privreda

Grčke obveznice planule za sat

ATINA - Grčka je juče ponudila nove desetogodišnje obveznice u vrijednosti od pet milijardi evra, a investitori su za samo sat vremena dali ponude u vrijednosti od čak sedam milijardi evra.

Ponudu obveznica pažljivo su pratila finansijska tržišta kako bi na osnovu interesovanja investitora ocijenila dubinu grčke dužničke krize. Ta ponuda bila je zapravo vrsta testa koji treba da pokaže i da li Grčka može da prikupi novac za dugove koji dospijevaju na naplatu u aprilu.

Emisiju obveznica, čiji je rok dospijeća 19. jun 2020. godine, organizovale su banke Barclays, HSBC, Nacionalna banka Grčke, Nomura i Piraeus, koje je angažovala Agencija za upravljanje javnim dugom Grčke. Vijest o uspješnoj emisiji obveznica stigla je dan nakon što je prezadužena Grčka objavila nove mjere štednje, uključujući smanjenje plata državnih službenika za 30 odsto, povećanje poreza na promet od dva procenta i zamrzavanje rasta penzija.

Grčka, čiji je državni dug dostigao 300 milijardi evra, a budžetski deficit 12,7 odsto bruto društvenog proizvoda, planira da se ove godine zaduži za 54 milijarde evra kako bi sredila svoje javne finansije.

Uoči objave rezultata emisije obveznica pojavile su se spekulacije da je Grčka spremna da zatraži pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ako joj podršku ne pruže evropski partneri. To pitanje će biti na dnevnom redu sutrašnjeg sastanka grčkog premijera Jorgosa Papanderua sa njemačkom koleginicom Angelom Merkel u Berlinu, poslije čega će šef grčke vlade putovati u Pariz i Vašington da takođe traži podršku za svoju zemlju.

Iako je uspjeh emisije obveznica ulio nadu da se zemlja može izvući iz najteže krize u posljednjih nekoliko decenija, grčka vlada je suočena s rastom nezadovoljstva zbog donošenja novih mjera štednje. Aktivisti komunističkog sindikata Front za sindikalnu borbu (Pame) zauzeli su juče ujutro zgradu Ministarstva finansija u Atini prije nego što su zaposleni u tom resoru grčke vlade stigli na posao. Oko 300 sindikalnih aktivista uspjelo je da uđe u zgradu Ministarstva, dok je u objektu bio samo jedan čuvar. Oni su izašli na terasu gdje su razvili natpis "Ustanite da se mjere ne bi primijenile". Neki od njih su zatim blokirali ulaz u zgradu ne dozvoljavajući zaposlenima da uđu unutra.

Njemački političari poručili Grcima da prodaju ostrva

Njemački političari iz redova vladajuće koalicije demohrišćana i liberala predložili su Grčkoj da prodaju državnu imovinu, uključujući i ostrva, kako bi našli izlaz iz krize.

"Bankrot mora sve što ima da pretvori u novac. Grčka posjeduje zgrade, firme i nenastanjena ostrva, što može biti mobilisano za rješenje dugova'', rekao je Jozef Šlarman iz Hrišćansko-demokratske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije