Privreda

BH Telecom jedini ispred državne službe

BH Telecom jedini ispred državne službe
BH Telecom jedini ispred državne službe

BANJALUKA - "BH Telecom" je najpoželjniji poslodavac u BiH u 2010. godini i jedina kompanija koja je atraktivnija od posla u državnoj službi, s tim da je i taj telekom operator u većinskom državnom vlasništvu.

Rezultati su to istraživanja portala Posao.ba, koje je obuhvatilo 3.900 posjetilaca iz svih dijelova BiH tokom januara i februara ove godine. Imena firmi nisu bila unaprijed ponuđena, već se izbor bazirao isključivo na percepciji korisnika koji su navodili kompanije za koje bi najviše željeli da rade, kao i razloge.

Skoro svaki peti ispitanik kao najpoželjnijeg poslodavca naveo je "BH Telecom" (17,9 odsto glasova), a slijedi ga, takođe, telekomunikaciona kompanija "M:tel" iz Banjaluke sa 7,6 odsto, te "Elektroprivreda BiH" sa 5,5 odsto glasova. Dalje se redaju Fabrika duhana Sarajevo, Raiffeisen banka, "Violeta" Grude, "Bosnalijek" Sarajevo, "Coca-Cola HBC-BH" Sarajevo, "ASA Group" Sarajevo i HT Mostar.

Portal Posao.ba napominje da je čak 16,7 odsto ispitanika kao najpoželjnije mjesto za rad navelo državnu službu, ali da zbog prirode istraživanja ti glasovi nisu uzeti u obzir pri poretku kompanija.

Interesantno je, takođe, da svaki sedmi ispitanik (14,5 odsto) tvrdi da već radi u kompaniji za koju smatra da je najpoželjnija za zaposlenje. Posjetioci portala su kao najčešći razlog zbog čega su nekog poslodavca izabrali za najpoželjnijeg navodili sigurnost radnog mjesta i redovnu platu (20,4 odsto), dok je njih 15,1 odsto istaklo visinu plate i beneficije.

Mogućnost napretka u struci razlog je atraktivnosti poslodavca za 69,7 odsto ispitanika, dok njih 69,6 odsto smatra da je to poslovni ugled. Odnos poslodavca prema radnicima i njegova društvena odgovornost presudni su razlozi atraktivnosti za 8,7 odsto ispitanika.

U Sindikatu "BH Telecoma" su pomalo iznenađeni time što je njihova kompanija, u kojoj prosječna neto plata, kako kažu, iznosi 1.360 KM, proglašena za najpoželjnijeg poslodavca.

"Čini mi se da je to 'nasljedna' percepcija građana o telekomima iz ranijih godina. Ipak, imajući u vidu okolnosti u našoj zemlji, može se reći da spadamo u kategoriju najpoželjnijih kompanija, ali ne znam da li smo za sami vrh", kazao je Avad Bahto, predsjednik Sindikata "BH Telecoma".

Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS, rezultate istraživanja ocjenjuje zabrinjavajućim ukazujući da se među deset najatraktivnijih poslodavaca "ušunjao" samo jedan iz RS.

"Istina je da su dobri privatni poslodavci u RS rijetki, ali ih ima, pa me čudi da na listi nema, na primjer, Rafinerije nafte Brod i Rafinerije ulja Modriča u kojima radnici imaju prilično dobar status", kazala je Mišićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije