Privreda

Gradnja HE Vranduk počinje u oktobru

Gradnja HE Vranduk počinje u oktobru
Gradnja HE Vranduk počinje u oktobru

SARAJEVO - Gradnja prvog elektroenergetskog projekta iz investicionog programa Vlade FBiH do 2020. godine, hidroelektrane Vranduk na rijeci Bosni, mogla bi početi u oktobru ove godine.

"Idejni projekt je završen, do kraja maja treba da okončamo njegovu reviziju, nakon čega ćemo krenuti s izradom međunarodnog tendera za glavni projekt, isporuku opreme i izvođenje radova. Ako bude sve teklo prema planu, vjerujemo da ćemo izvođače uvesti u radove krajem oktobra", kaže Alija Turajlić, rukovodilac Sektora za pripremu izgradnje hidroelektrana u "Elektroprivredi BiH" (EP BiH).

Najveću prepreku koja bi eventualno mogla poremetiti planove, Turajlić vidi u dobijanju okolinske dozvole.

"Federalno ministarstvo okoliša i turizma po zakonu je dužno da donese rješenje o okolinskoj dozvoli u roku od 30 dana od dostavljanja studije o procjeni uticaja na okoliš. Postupak u praksi zna potrajati i tri mjeseca, a bez okolinske dozvole ne možemo početi graditi", kaže Turajlić.

Iako još nije precizirano, EP BiH najvjerovatnije HE Vranduk neće graditi u strateškom partnerstvu sa drugim investitorima. Od 60 do 70 posto sredstava za izgradnju ove elektrane kompanija će obezbijediti iz vlastitih izvora, a ostatak bankarskim kreditima.

Instalisana snaga HE Vranduk je 19,5 megavata, a godišnje će proizvoditi 96,3 gigavat-sata električne energije. Riječ je o protočnoj centrali za koju u EP BiH kažu da neće ostaviti posljedice na živi svijet niti će ugroziti Stari grad Vranduk, kako su to prije nekoliko dana ustvrdili predstavnici stranke Zeleni BiH. Oni su zbog dodjele koncesije EP BiH podnijeli tužbu protiv načelnika opštine Zenica Huseina Smajlovića. U EP BiH tvrde da projekat realizuju pod nadzorom Federalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskih spomenika, te da postoji saglasnost lokalne zajednice za gradnju elektrane.

Ukupna investicija koštaće između 100 i 110 miliona KM, a hidroelektrana bi trebalo da bude puštena u pogon 2014. godine. U toku izgradnje elektrane direktno bi bilo angažovano 200, a indirektno 600 radnika. Nakon izgradnje u objektu bi stalni posao dobilo 20 radnika.

Karakteristike HE Vranduk

  • 19,5 megavata - instalisana snaga
  • 96,3 gigavat-časa - proizvodni kapacitet
  • 110 miliona KM - vrijednost investicije

Probni rad HE Mostarsko blato

Hidroelektrana Mostarsko blato biće puštena u probni rad i završna ispitivanja pri sinhronizaciji agregata na mreži 69. maja, saopšteno je iz "Elektroprivrede HZHB" Mostar.

U novoizgrađenu hidroelektranu uloženo je oko 140 miliona KM, a godišnje će proizvoditi 170 gigavat-časova električne energije ili deset posto ukupne proizvodnje "Elektroprivrede HZHB".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije