Privreda

Sava Semberija startuje 1. juna

BIJELJINA - Prvi pogoni "Save Semberija" iz Bijeljine počeće s radom 1. juna, kada bi trebalo da krene prerada graška, izjavio je Milorad Krstić, vlasnik preduzeća.

U preduzeću nastalom privatizacijom bivše "Save" u toku je montaža prerađivačkih linija, a uskoro bi trebalo da bude kompletirana prva proizvodna linija.

"Time će biti završena prva faza revitalizacije nekadašnjeg giganta u prehrambenoj industriji. Prve proizvodne linije biće postavljene do 25. maja, kada planiramo početi s probnom proizvodnjom, a od 1. juna počinje žetva graška čija je prerada već ugovorena", rekao je Krstić.

On je kazao da je planirana prerada oko 4.500 tona graška, a većina će stići sa plantaža Poljoprivrednog dobra "Semberija" u Bijeljini, te individualnih poljoprivrednih proizvođača, dok će 2.000 tona biti uvezeno iz Srbije.

Dragan Ljubojević, tehnički direktor "Sava Semberije", rekao je da u nastavku širenja proizvodnih linija planiraju i preradu krastavca, boranije, paprike, paradajza, cvekle i drugog povrća.

"Naša vrata otvorena su za sve zainteresovane poljoprivredne proizvođače i sklapanje ugovora o otkupu kvalitetnih sirovina", rekao je Ljubojević i dodao da će učiniti sve da se kvalitetom vrate na izgubljeno tržište.

Proizvodi "Save Semberija" biće plasirani na domaćem tržištu, a od 2011. godine u planu je početak izvoza.

U revitalizaciju preduzeća novi vlasnik je do sada uložio oko 2,5 miliona evra. Krstić je istakao da su djelimično remontovali postojeću, ali i da su obezbijedili dio nove mehanizacije. U "Sava Semberiji" trenutno je stalno zaposlenje dobilo 35 radnika, dok je još stotinak angažovano na osposobljavanju i modernizaciji fabrike. Krstić je najavio da će od 1. juna u fabrici biti 50 do 60 stalno zaposlenih.

Načelnik opštine Bijeljina Mićo Mićić istakao je da će "Sava Semberija" biti pravi primjer dobre privatizacije, jer novi vlasnik ima ozbiljne namjare, koje je već počeo da ostvaruje. On je rekao da su iz opštinskog budžeta obezbijedili 350.000 KM podsticaja proizvođačima koji ugovore proizvodnju sa "Savom" ili nekim drugim prerađivačem u Bijeljini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije