Privreda

FDS kupuje Oslobođenje

FDS kupuje Oslobođenje
FDS kupuje Oslobođenje

BANJALUKA - Srbijanska kompanija "Delta" izignorisala je zainteresovanost Fabrike duvana Banjaluka za svoju banjalučku novinsko-izdavačku firmu "Oslobođenje" i pokrenula pregovore s Fabrikom duhana Sarajevo.

"Očekujemo da bi za mjesec dana 'Oslobođenje' trebalo da bude prodato Fabrici duhana Sarajevo za jednu KM. Kupac bi trebalo da preuzme nagomilane dugove 'Oslobođenja'. Fabrika duhana Sarajevo bi već u ponedjeljak trebalo da podnese zahtjev Konkurencijskom savjetu BiH za kupovinu većinskog paketa akcija 'Oslobođenja' od kompanije 'Delta DMD'", izjavio je Goran Savanović, predsjednik Granskog sindikata trgovine, turizma i ugostiteljstva RS, nakon jučerašnjeg sastanka s predstavnicima kompanije "Delte DMD" - ogranka "Delta Holdinga" Miroslava Miškovića.

Iako su sindikalci nakon sastanka s predstavnicima "Delte DMD" situaciju u vezi s "Oslobođenjem" predstavili kao završen posao, Edin Mulahasanović, direktor Fabrike duhana Sarajevo, tvrdi da su pregovori o preuzimanju "Oslobođenja" tek u početnoj fazi.

"Pregovori su u toku, ali prije bilo kakve odluke čekamo da budu utvrđena kompletna dugovanja 'Oslobođenja'", rekao je Mulahasanović.

Predstavnici Granskog sindikata trgovine, turizma i ugostiteljstva RS su na jučerašnjem sastanku insistirali da novi vlasnik mora da zadrži svih 286 radnika "Oslobođenja", izmiri sve obaveze prema zaposlenima, prihvati radno-pravno zakonodavstvo RS i da odmah počne puniti kioske robom kako bi se radnici što prije vratili na svoja radna mjesta.

Zaposleni u "Oslobođenju" su zbog teškog položaja u kojem su se našli i neizvjesnosti u vezi sa sudbinom preduzeća u generalnom štrajku od kraja aprila. Tatjana Savović, zamjenik predsjedinka Sindikalne organizacije "Oslobođenja", izjavila je nakon jučerašnjeg sastanka sindikata sa predstavnicima "Delte DMD" da ne vjeruje u pozitivno rješenje dok posao ne bude završen.

"Ne mogu reći da li sam zadovoljna novim pregovorima, jer ne vjerujem ni u šta dok ne dođe do realizacije eventualnog dogovora i dok ponovo ne budemo na svojim radnim mjestima", istakla je Savovićeva.

Ona je istakla da će radnici "Oslobođenja", ukoliko u predviđenom roku ne dođe do zaključivanja akvizicije sa Fabrikom duhana Sarajevo, nastaviti s protestima.

U Fabrici duvana Banjaluka, koja je krajem marta ponudila da preuzme 220 kioska "Oslobođenja" uz uslov da "Delta DMD" izmiri svoja dugovanja, a da oni napune kioske robom i zaposle radnike, kazali su da od Beograđana nisu dobili odgovor na ponudu.

"Možda njima nije odgovarao ponuđeni način rješavanja problema, jer mi nemamo novca za njihove dugove. Mi smo imali dobru volju da pomognemo radnicima 'Oslobođenja' koji su u teškoj pozciji", rekao je Dubravko Prstojević, direktor Fabrike duvana Banjaluka.

Banjalučka firma "Darta trgovina" prije četiri godine kupila je 65 odsto državnog kapitala "Oslobođenja" za simboličnu cijenu od 100 KM, s obzirom na to da su obaveze preduzeća bile veće od vrijednosti kapitala firme. Kasnije je "Darta trgovinu" kupila "Delta DMD" i tada se obavezala da će na kraju privatizacionog perioda imati 290 zaposlenih, te da će izmiriti obaveze prema Fondu PIO od 530.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije