Privreda

Prijavio se samo švajcarski Alpiq

Prijavio se samo švajcarski Alpiq
Prijavio se samo švajcarski Alpiq

SARAJEVO - Na međunarodni javni poziv za pretkvalifikacije za izbor strateških partnera za izgradnju termobloka 7 u Termoelektrani Tuzla javila se samo jedna kompanija - švajcarski "Alpiq".

Izgradnja termobloka 7 u TE Tuzla je investicija vrijedna 840 miliona eura, a prema programu gradnje elektroenergetskih objekata u FBiH njena realizacija počela bi 2012. i bila završena 2017. godine.

"Očekivali smo veće interesovanje investitora, ali javila se samo jedna kompanija. Voljeli bismo da je bilo još zainteresovanih, ali uprkos tome nastavićemo s odabirom strateškog partnera i objaviti tender za podnošenje finansijske ponude. Međutim, s obzirom na to da nema konkurencije moglo bi se dogoditi da zahtjevi 'Alpiqa' budu previsoki", kaže Amer Jerlagić, direktor "Elektroprivrede BiH" i dodaje da švajcarska kompanija ispunjava sve uslove iz javnog poziva.

Obrazlažući moguće razloge za neočekivano slab odziv, Jerlagić kaže da je dobio informacije da se vodeći njemački energetski divovi nisu pojavili stoga što čekaju na ukidanje zabrane gradnje nuklearki, a što bi otvorilo prostor za velika ulaganja.

Povodom mišljenja da su uslovi tendera previsoko postavljeni, Jerlagić kaže da je ciljano na dvadesetak najvećih energetskih kompanija kao i na eventualne konzorcije koji ne bi imali problema s obezbjeđenjem sredstava za ovakvu investiciju. Iako komentar nekog od stručnjaka nismo mogli dobiti, ostaje otvoreno pitanje koliko su na malo interesovanje uticale izmjene uslova u javnom pozivu kojima je isključena mogućnost formiranja zajedničkog preduzeća "Elektroprivrede BiH" i strateškog partnera.

Javni poziv za pretkvalifikacije zatvoren je 18. juna, a njime je, između ostalog, bilo precizirano da se mogu prijaviti kompanije koje imaju godišnji prihod od pet milijardi eura, da imaju energetske objekte instalisane snage 400 megavata, da su u tri godine ostvarili profit od minimalno 400 miliona eura, te da raspolažu sa 500 miliona KM sredstava za realizaciju investicije ili mogu obezbijediti kreditno zaduženje u tom iznosu.

Reference

Švajcarski "Alpiq" nastao je spajanjem švajcarskih elektroenergetskih firmi "Atel" i EOS.

Električnom energijom snabdijeva trećinu švajcarskih domova, a svoje usluge nudi i brojnim evropskim zemljama. Zapošljava oko 10.000 radnika. Prije nekoliko dana kompanija je objavila namjeru da istovremeno gradi dvije nuklearne elektrane s obzirom na to da je švajcarsko tržište za njih premalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije