Privreda

Izvoz prvi put iznad milijarde

Izvoz prvi put iznad milijarde
Izvoz prvi put iznad milijarde

BANJALUKA - Izvoz RS prvi put je premašio vrijednost od milijardu KM u prvih šest mjeseci godine, dostigavši od januara do juna 2010. vrijednost od 1,059 milijardi KM.

Izvozni učinak privrede RS u prvom ovogodišnjem polugodištu premašio je čak i do sada rekordnu 2008. godinu kada globalna ekonomska kriza još nije zahvatila našu ekonomiju.

Vrijednost izvoza RS u prvoj polovini ove godine, prema podacima Zavoda za statistiku, porasla je za 35,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz istovremeno ojačao za 8,2 procenta. Prema podacima Zavoda za statistiku RS, obim spoljnotrgovinske razmjene RS u prvih šest mjeseci ove godine iznosio je 2,894 milijarde KM od čega se na izvoz odnosi 1,059 milijardi, a na uvoz 1,834 milijarde. Pokrivenost uvoza izvozom u ovom periodu porasla je na 57,8 odsto, što je takođe rekordna stopa.

Ekonomski stručnjaci naglašavaju da je rast izvoza ohrabrujući i da predstavlja znak ekonomskog oporavka i izlaska iz krize. Veći izvoz, smatraju oni, posljedica je stimulativnih mjera u drugim državama, koje su uticale na rast kupovne moći stanovništva, te slabljenje evra, što je uticalo na izvoz na dolarska tržišta.

"Rast izvoza je generalno posljedica oporavka potražnje na svim svjetskim tržištima i blagi rast optimizma u pogledu ekonomskog rasta", rekao je Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS - SWOT.

On vjeruje da i u narednom periodu možemo očekivati rast izvoza ukoliko ne dođe do iznenadnih udara u globalnoj ekonomiji, koji bi zaustavili oživjelu potražnju.

U odnosu na prošlu godinu najviše robe iz RS izvezeno je na tržište EU u vrijednosti od 514 miliona KM, odnosno za oko 30 odsto više nego u prvih šest mjeseci prošle godine. Drugo po značaju tržište za privredu RS predstavljaju zemlje članice regionalne zone slobodne trgovine CEFTA, gdje je plasirano robe i usluga u vrijednosti od 404 miliona KM, što je takođe za oko 30 odsto više na godišnjem nivou. I u slučaju uvoza glavni trgovinski partner bila je EU, čiji je plasman u RS u prvom polugodištu vrijedio 658 miliona KM ili oko 2,5 odsto manje nego prošle godine. Iz zemalja CEFTA istovremeno smo uvezli robe u vrijednosti 550 miliona KM, što predstavlja rast za deset odsto.

Najveći rast izvoza u prvih šest mjeseci 2010. u odnosu na isti period godinu ranije, za oko 78 odsto, zabilježen je u sektoru mineralnih goriva i maziva, a slijede nejestive sirove materije osim goriva sa povećanjem od oko 53 odsto, prerađivačka industrija sa 37 odsto, dok je izvoz struje ojačao za 30 odsto.

"U izvozu dominiraju energenti i očekujem da bude nastavljen trend rasta, jer je energija veoma tražena ne samo na tržištima na koje smo orijentisani, već u cijelom svijetu", ocjenjuje Goran Radivojac, profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci.

On smatra da rast izvoza nije plod poboljšanja konkurentnosti domaće privrede, kao ni Vladinih podsticaja, koji bi, ističe Radivojac, mogli imati efekat tek za dvije do tri godine.

Najveći pad izvoza u prvom polugodištu u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine zabilježen je u izvozu životinjskih ulja, masti i voskova za oko 50 odsto, a slijedi izvoz ribe sa padom od oko 20 odsto, te izvoz rude i kamena sa minusom od oko osam odsto.

Partneri

Posmatrano po državama RS je u prvom polugodištu najviše izvezla u Srbiju (oko 190 miliona KM), Italiju (164), Hrvatsku (118), Švajcarsku (103) i Sloveniju (101).

Trgovinski suficit u ovom periodu RS je ostvarila sa Slovenijom, Švajcarskom, Austrijom i Crnom Gorom, dok je najveći deficit imala u razmjeni sa Rusijom (425 miliona KM) i Kinom (60).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije