Kolumne

Beograd na putu svile

Jumbo-jet kineskog premijera nadvisuje aerodromsku zgradu, a pod njegovim krilima skutrio se interkontinentalni četvoromotorac kojim je doputovala delegacija sastavljena od poslovnih ljudi.

 To su predstavnici 103 korporacije, uključujući predsjednika grupe Huawei, privatnog poduzeća s ukupnim prihodom od 40 milijardi dolara. No, on je u pozadini - glavna tema Beogradskog summita je prometna infrastruktura. Premijeri Vučić i Li Keqiang otvorili su novi zemunski most na Dunavu, nazvan "Mihajlo Pupin", što ga je sagradila kineska tvrtka kineskim novcem iz kreditne linije njihove eksportne banke. Odmah je najavljena izgradnja idućeg mosta, nizvodno kod Vinče, većeg od Pelješkog, koji će koštati oko 400 milijuna dolara. Ista banka, ista kineska građevinska tvrtka...

Neprirodnu toplinu beogradskog decembra kineski je lider u govoru upućenom šesnaestorici šefova vlada upotrijebio da uobičajenom ornamentalnom mandarinskom metaforikom najavi povoljne izglede za oporavak i rast svjetske ekonomije. Iz hladnoće sjevera, gdje snježi i olujno je, kaže, spuštamo se ovamo na jug, gdje se pomalja sunce... Sigurno postoji ideogram koji može dočarati to povišeno poetsko raspoloženje. Zaista, i ovdje je počelo kišom i susnježicom, pa su prethodne večeri beskonačne kolone službenih automobila praćenih policijskim vozilima s bljeskalicama i rotirkama nalikovale vanzemaljskim letjelicama iz "Susreta treće vrste"... Bila je to čudesna invazija gotovo dvije tisuće delegata šesnaest vlada Istočne Europe, koji su pohrlili na sastanak s nacionalnim glavnim stanom kineske ekonomije, ljudima u crnim odijelima što okružuju glavnog stratega, premijera Li Keqianga. Promatrači su osupnuti, publika gotovo ništa ne razumije, mediji su uglavnom zakazali, međunarodni izvjestioci i analitičari uglavnom su izostali i divovska sala press-službe u Sava centru opkoljenom kordonom policije sablasno je prazna... A ono što je kineski premijer s govornice rekao, kao i ono što nije spominjao, ali je bilo publicirano uoči summita, ukazuje da je po srijedi prijelomni događaj s globalnim reperkusijama. Beogradski summit imat će historijski značaj, zemlje Istočne i Srednje Europe dobivaju ulogu koju nitko od prisutnih još nije pojmio, ali će svi sve shvatiti u sljedećih pet godina.

Premijer Li Keqiang je lider iz "petog naraštaja" Politbiroa KP Kine, koji je na mjesto drugog čovjeka države i njena glavnog ekonomskog stratega postavljen jer zastupa politiku kineskog "velikog skoka naprijed" - prijelaz iz masovne proizvodnje roba i trgovine u sferu naprednih i visokih tehnologija. Kako će to ostvariti? Razjasnilo se u Beogradu.

Prvo, investirat će u prometnu infrastrukturu. Gotovo svi teretni brodovi već se grade u Kini. A sad će započeti investicije u ono što je on, s istom mandarinskom ornamentalnošću, prozvao "Gospodarskim pojasom novog puta svile". Put svile bio je prva spona Europe i Kine kojim je putovao Marco Polo i napisao o tome prvi bestseller na svijetu, "Il Milione". Sad bi ga prigodno trebalo izdati (šapnut ću to nevjerojatno poduzetnom g. Dejanu Papiću, vlasniku izdavačke kuće "Laguna"). Novi put svile nije tek kopnena prometnica kroz bespuća Euroazije kojom su nekoć putovale karavane. To je kompleksni pothvat gradnje infrastrukture koja u prvoj fazi uključuje stvaranje željezničke transverzale Solun - Beč, na kojoj će prva moderna dionica biti superbrza pruga Beograd - Budimpešta prilagođena brzinama većim od 200 kilometara na sat. Projekt će biti dovršen u ljeto iduće godine, a pruga 2017. Prometovat će kineski putnički TGV-vlakovi koji dostižu brzine od 300 kilometara na sat. Na summitu je održan i sastanak radne skupine koju su sačinjavali srpski, kineski, mađarski i makedonski premijer. Trasa, naime, treba preko Srbije i Makedonije doprijeti do Soluna, gdje je Kina investirala milijarde dolara u lučke kapacitete. To će biti terminal budućeg koridora koji se preko Beča spaja na Rotterdam i Hamburg.

Koliko se dugo brižljivo priprema i planira ta koncepcija shvatio sam sjetivši se da sam još prije dvije godine saznao za posjet grupe od dvanaest kineskih stručnjaka koji su došli u Beograd i počeli izradu elaborata za transport dijelova velike kineske termocentrale koncerna Dongfang, koja se instalira kod Doboja u Republici Srpskoj (TE Stanari) snage 300 MW. Investitor je Vuk Hamović, odnosno njegova privatna tvrtka EFT Group iz Londona, koja radi u 22 zemlje Istočne i Srednje Europe. To je prva kineska termocentrala u Europi, otprilike dvostruko jeftinija od "Siemensove". Dijelovi centrale prevozit će se iz Soluna. To mi se bilo učinilo nelogično - recimo Ploče su puno bliže. Ali, u Kini sve se radi sustavno, dugoročno i prema jedinstvenom master-planu.

Beogradski summit imat će historijski značaj, zemlje Istočne i Srednje Europe dobivaju ulogu koju nitko od prisutnih još nije pojmio, ali će svi sve shvatiti u sljedećih pet godina

Od samog premijera Aleksandra Vučića čuo sam pak da je svojedobno bilo kontakata s hrvatskom stranom oko mogućnosti gradnje te "zapadne transverzale" preko Hrvatske. Naravno da Milanovićeva vlada nije pokazala nikakav interes. On sam pak nije ni došao na summit jer je ekspertno procijenio "da se to ne isplati". Poslao je zamjenicu, Vesnu Pusić, koju su ljubazno primili i posjeli u sredinu, da se iskoristi politički potencijal sinergije, kad već zemlja ne želi sudjelovati u projektima što su okupili gotovo sve premijere od Letonije do Albanije, budući da se oni pokušavaju ugraditi u poslove koje će kineska vlada fundirati s deset milijardi dolara. Plus tri milijarde - to je novi fond koji je premijerno najavio kineski premijer u Beogradu, namijenjen za pothvate u javno-privatnom partnerstvu. Uz već raspoloživih oko 1,7 milijardi, znači ukupno petnaest milijardi za petnaest zemalja - svima je prilično primamljivo, jedino se šesnaesta "ne želi s njima igrati". Milanović je na summit izaslao ministra prometa, možda najnesposobnijega u oštroj konkurenciji kadrova njegove vlade, malo smućenog momka koji je prije nekoliko dana otvorio vlastitu međunarodnu prometnicu - osam kilometara dugu prugu između slovenskog gnijezdašca Rogatec i zaseoka Đurmanec u ministrovu zagorskom zavičaju. Taj je lik inače doktorirao na temu "Zagorske vinske ceste" kod svog partijskog kolege i šefa, potpredsjednika vlade zaduženog za ekonomiju. Koja ustrajno pada svih dvanaest kvartala njenog mandata pa se za to vrijeme smanjila za oko 12 posto! No, ministar prometa sprema se na nove pothvate - najavio je veliki projekt gradnje željezničke pruge Dugo Selo - Križevci za 127 milijuna eura, koju bi trebali sufinancirati europski fondovi... Ali, te tragikomične hrvatske peripetije ovdje bi, zapravo, trebale biti u zagradi ili u fusnoti, budući da su nevažne za cjelovitu sliku. (Nastaviće se)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije