Kolumne

Rani radovi i kasni jadi

Može i obrnuto, rani jadi i kasni radovi. U slučaju vođe srpskih radikala i haškog pritvorenika sa najdužim stažom Vojislava Šešelja ništa nije nemoguće.

Prevrtljiv i apsolutno posvećen sebi samom, Šešelj nije pouzdan svedok, ali može biti opasan tužilac, što dobro zna njegov najprimereniji đak iz doba ranih radikalskih radova, sadašnji srpski premijer Aleksandar Vučić.

Šešelja je nemoguće držati u izolaciji, kao vođa on uvek nađe pukotinu kroz koju će se proliti i ostaviti za sobom mulj koji možeš čistiti vazda, ali uvek će bazditi na trulež. Otuda i politička pitalica da li je bolje vojvodu pustiti iz Sheveningena ili ga još držati u Hagu, odakle uveseljava sve ređe saborce i gde zadaje samrtne muke međunarodnoj pravdi u vidu Haškog tribunala? Šta se može desiti ako dođe, a šta ako ostane? Hoće li njegov povratak biti kamičak koji nedostaje pitoresknoj političkoj zbilji Srbije ili će pljusnuti u žabokrečinu iz koje nema vađenja?

Vlada Srbije je prelomila prilično pametno pa će tražene garancije za Šešeljev kućni pritvor dati ako Haški tribunal od Šešelja lično dobije pisani pristanak na nanogicu, politički celibat i medijsku tišinu. Nemoguća misija, jer njemu posle 11 godina i tri meseca u Sheveningenu takva sloboda ne treba, kao što mu nije potrebna ni pomoć nekada najbližih saradnika, sada vladalaca, premijera Vučića, predsednika Srbije Tomislava Nikolića, pa i vicepremijera Ivice Dačića. Štaviše, oni nisu jedina ali jesu prva Šešeljeva meta za politički odstrel, pa ga njihove garancije diskredituju.

Kontrapitanje je može li on i čime njih diskreditovati i šta to posle godina izolacije može reći što će vlast sa natpolovičnom podrškom javnosti uzdrmati?

Šta se može desiti ako Šešelj dođe, a šta ako ostane? Hoće li njegov povratak biti kamičak koji nedostaje pitoresknoj političkoj zbilji Srbije ili će pljusnuti u žabokrečinu iz koje nema vađenja? 

I mnogo i malo; može mnogo pričati, a malo reći jer za sve što bi eventualno novo otkrio iz tih ranih radikalskih radova sam Šešelj snosi, haškim rečnikom rečeno, komandnu odgovornost. Sve je saveze on sklapao i rasklapao, sve je poteze on vukao, a oni su bili dragoceni pioni i sledbenici, pa i sužnji u njegovim igrama političke ljubavi, mržnje i koristi. To ih, razume se, ne oslobađa odgovornosti, pa i diskredituje ih, uprkos efektnom odbacivanju radikalskog šinjela kojim su od sledbenika postali svedoci. Pre pet godina, direktno potpomognuti iz demokratskog tabora, odbacili su Šešelja na isti način na koji je on sam odbacivao ubeđenja i prijatelje. Fatalni obrt Vučić ne krije, čak se javno hvali njime prebacujući, istina, sve na mladalačke zablude i neznanje. Ali, to se pokazalo delotvornim u zemlji koja ga je zahvalna birala, a i svetu, kojem je valjda dojadilo stalno zavirivanje u srpske političke i istorijske lonce.

To Šešelj još nije shvatio, kao što ni zauzet sobom ne zna da se za ovih 11 godina, dok je mukotrpno sticao status glavne zvezde Haškog tribunala, Srbija prilično promenila. Na bolje ili gore, stvar je oka posmatrača, ali to više nije zemlja u kojoj silan gladan svet veruje da je "srpstvo" najvažnije na planeti, da su granice Karlovac - Karlobag - Ogulin - Virovitica jedini način da se Srbija proširi, da je zatiranje svega nesrpskog jedini dobar put, a miting i glogov kolac najefektnija oruđa i oružja političke borbe. Danas malo ko u Srbiji veruje da će hleb biti tri dinara - u uzaludnost te nade uverile su ih sve vlasti, uključujući i ovu naprednjačku, eksradikalsku.

Napokon, Srbija ima vođu po meri i nema mesta za još jednog.

Ne zna Šešelj ni da na srpskoj političkoj sceni za njega nema saveznika: rastočile su se i radikalna desnica i radikalna levica, prepuštajući SNS-u sve prerogative. To će Vučića koštati vlasti jednog dana, ali sada sigurno ne.

Skučen u Sheveningenu i osuđen na dozirane informacije koje mu iz spoljnjeg sveta donose sve malobrojniji verujući, Šešelj ne zna da se i okruženje promenilo, da neprijatelj više nije neprijatelj već saradnik, pa i onaj koji mu je nesumnjivo novi uzor: Ramuš Haradinaj. Iako u Hagu optužen za najteža dela protiv ljudskosti, Haradinaj je na privremenoj slobodi uspeo da postane premijer, pa se onda sasvim oslobodio, utvrđujući nevinost zlehudom sudbinom svedoka. I ponovo će vladati! Scenario taman po vojvodinoj meri, a ima i drugih sličnosti. Ali, vojvoda ne zna da je Haradinaj svoj zmijski svlak ostavio u neistraženim ponorima rata i pružio ruku pomirenja - Srbima. Nasuprot njemu, čitavu deceniju vojvoda odbija da se menja i nalazi opravdanja za svoje čini.

Ipak, na Šešeljevoj strani je jedna krupna stvar - ogrešenje Tribunala i države Srbije o njega; prvi su to učinili kršeći uzuse institucionalizovane pravde, drugi žmureći na to. I nije reč o Šešeljevoj krivici, još manje nevinosti - koliko je nevin znaju ljudi iz Hrtkovaca ("Srbislavaca") koje su on i njegovi sledbenici sistematski proterali. Ali, Tužilaštvo, uz asistenciju države Srbije, nije pribavilo dokaze za zločine kojim ga tereti po obe tačke sužene optužnice: progone na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, deportacije, ubistva, mučenje, okrutnost, bezobzirno razaranje... Posle godina sporenja ni često krivo nahereni Tribunal ne može izreći traženu kaznu od 28 godina zatvora; ni za već odležanih 11 nema dovoljno materijala. Čak i kada se isključe dve-tri godine za nepoštovanje suda. Koje je pošteno zaradio.

Ne zna Šešelj ni da na srpskoj političkoj sceni za njega nema saveznika: rastočile su se i radikalna desnica i radikalna levica, prepuštajući SNS-u sve prerogative. To će Vučića koštati vlasti jednog dana, ali sada sigurno ne. 

To zna i Šešelj, pa je zato tempirana bomba; mahnit, bezobrazan, šizofreno inteligentan i apsolutno lišen griže savesti i morala, razbacivaće se rečima i mahati papirima. U političku penziju neće sam. Takav kakav je već je kaznio Tribunal, koji sada ne zna šta će s njim pa bi da ga deportuje u Srbiju. A on hoće da kazni i državu koja ga je prepustila Tribunalu, od Đinđićeve, preko Koštuničine i Tadićeve, do Vučićeve i Nikolićeve.

A šta država može njemu? Da ga optuži za progone Hrvata iz Hrtkovaca i zločinačko činodejstvovanje u BiH i Hrvatskoj? Teško posle 11 haških godina. Da ga uplete u političku pozadinu ubistva Zorana Đinđića? Sam se on upleo, inače ne bi tako žurno pre 2003. svoje carstvo izgrađeno u beogradskom prigradskom naselju Batajnica zamenio Sheveningenom. I izbegao "Sablju", policijsku akciju sprovedenu u vanrednom stanju posle ubistva Đinđića, koja bi ga zakačila efektnije nego Hag. Može i vaditi svoje čuvene papire o malverzacijama, ali će papiri prvo njega teretiti. Uostalom, da je išta vredno u arhivama tajne službe - uključujući i spekulacije o Šešeljevoj saradnji - donedavni koordinator svih naših udbi Vučić bi to znao. I pripremio odgovore, mada sada ima pametnija i teža posla. "Izdajnička".

I tu je tajna - Šešelj može uzdrmati vlast Srbije samo ako vlast, odnosno Vučić i Nikolić, budu nervozno odgovarali na njegove provokacije. Prva dva udarca su odbili bez primetne nervoze. Haški zahtev je bio krupnija provera, ali nije zanemariv ni mizerni prošlonedeljni radikalski miting podrške. Ne zbog sile sveta koju je okupio, jer sile nije bilo, već poruke aktuelnog Šešeljevog zamenika Nemanje Šarovića odaslate primitivnim imitiranjem svojevremenog primitivnog ispada Tomislava Nikolića (aluzije na Titove i Đinđićeve noge i smrt). Šarović je sve one koji su Šešelja zatvarali - a bilo ih je od osamdesetih, pošto Šešelju Hag nije prvina, odležao je i Zenicu, nesumnjivo plaćajući tuđe političke grehe - smestio u političku mrtvačnicu. Iako u skladu sa vođinim temperamentom, takva pomoć radikala svakako nije dobra priprema za njegov povratak. Izvestan, svakako, sada privremeno ili kasnije trajno. Naprotiv, prizivanje novih smrti sigurniji je put u dodatnu samoizolaciju jer poučena Đinđićevim ubistvom Srbija nije spremna na još jednu prećutnu kolaboraciju.

Da jeste, Šešelj bi odavno bio na slobodi. I možda na vlasti umesto onih koji sada vladaju. Štaviše, dve-tri godine ranije on je mogao pomutiti njihovu još mladu političku vodu, ali danas to izgleda nemoguće; ne toliko zbog njihove snage, već zbog sopstvenog političkog prtljaga.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije