Kolumne

Reagovanje: "Croatia Airlines" posluje stabilno

Reagovanje: "Croatia Airlines" posluje stabilno
Reagovanje: "Croatia Airlines" posluje stabilno

"Croatia Airlines", hrvatska zrakoplovna tvrtka, poslala je portalu "Nezavisnih" saopštenje povodom objavljene kolumne Denisa Kuljiša, negirajući autorove tvrdnje da je ova kompanija neuspješna.

Saopštenje prenosimo u cjelosti.

Dana 22. ožujka 2015. godine na internetskom portalu www.nezavisne.com objavljen je tekst pod naslovom "Kako je upropaštena 'Croatia'", autora Denisa Kuljiša, u kojemu su iznesene sljedeće netočne tvrdnje:

1. Netočan je naslov teksta "Kako je upropaštena 'Croatia'", kojim se sugerira kako je 'Croatia Airlines' neuspješna tvrtka. Točno je da "Croatia Airlines" posluje stabilno te da Uprava tvrtke uspješno provodi program restrukturiranja, zbog čega je dvije godine zaredom, u 2013. i 2014. godini, ostvarena neto dobit. Svi poslovni izvještaji tvrtke usklađeni su s pozitivnim zakonskim propisima i standardima, što potvrđuje nezavisni revizor za svaku poslovnu godinu. U skladu s tim netočna je i tvrdnja autora teksta prema kojoj se u kompaniji izvode "akrobacije", kao i paušalna procjena da tvrtka "kako se čini, neće preživjeti".

2. Uvredljive i netočne su tvrdnje kojima se predsjednika Uprave "Croatia Airlinesa" opisuje kao "kompanijskog činovnika koji je cijelu karijeru radio samo u 'Croatiji' na manje odgovornim poslovima". Točno je da Krešimir Kučko radi u "Croatia Airlinesu" gotovo od osnutka tvrtke, odnosno 22 godine, te da je u tom razdoblju obavljao više menadžerskih dužnosti, kako u Hrvatskoj tako i inozemstvu.

3. Netočna je i tvrdnja da Krešimir Kučko "privremeni konsolidirani i nerevidirani izvještaj za 2014. zapravo pokušava uljepšati prikrivajući pravo stanje stvari" te da su "izvršene različite knjigovodstvene vratolomije". Uprava "Croatia Airlinesa" na čelu s Krešimirom Kučkom u 2012. godini je uskladila vrijednost zrakoplova u floti tvrtke, koji su u poslovnim knjigama imali previsoku i nerealnu vrijednost. To je učinjeno prvi put u povijesti tvrtke pa su neutemeljene bilo kakve usporedbe prijašnjih Uprava s poslovnim rezultatima sadašnjeg čelništva tvrtke. U skladu s tim netočna je i tvrdnja da je bivši direktor Srećko Šimunović "firmu stabilizirao i doveo na uzlaznu putanju".

4. Autor teksta neobjektivno manipulira činjenicama i navodi čitatelje na pogrešan zaključak podatkom "...о smanjenju putničkog prometa u 2014. u odnosu na 2012. za 126.000 putnika, odnosno za 6,5 posto". Poznato je da je "Croatia Airlines" 2013. godine, također zbog obveza u programu restrukturiranja, morala smanjiti tržišni udio za 6,5 posto i prizemljiti jedan (najveći) zrakoplov u floti pa se zbog toga prometni učinci 2014. i 2012.

godine ne mogu realno uspoređivati.

Činjenica je da "Croatia Airlines" i s manjim kapacitetom bilježi uzlazni trend u putničkom prometu i približava se razini iz 2012. godine, što je potvrda da sadašnja Uprava i na tom području posluje bolje od bivše Uprave.

5. Autor teksta netočno navodi kako je tvrtka "Air Serbia" objavila poslovne rezultate za 2014. godinu. Na službenim internetskim stranicama "Air Serbie" posljednje dostupno izviješće odnosi se na 2012. godinu, a ni iz drugih vjerodostojnih izvora nije moguće doći do podataka o poslovanju tvrtke za 2013. i 2014. godinu. S obzirom na to, poslovne rezultate "Croatia Airlinesa" i "Air Serbie" nije moguće usporediti.

6. Netočna je tvrdnja kako je "Croatia Airlines" "prodala dio aviona i motora te drugu imovinu i tako oprihodovala oko 200 milijuna kuna, što je omogućilo da prikažu profit". Činjenica je da je tvrtka prodala, ali istodobno i unajmila dio imovine ("sale&lease back"), a to nije učinjeno da bi se prikazao profit nego je riječ o provođenju mjera vlastitog doprinosa u sklopu programa restrukturiranja, što je obveza kompanije prema pravilima Europske komisije. Vrijednost tih transakcija poslovna je tajna, a iznos koji autor navodi ne odgovara činjenicama. Zbog svega navedenoga netočne su, paušalne i proizvoljne računice o "397,2 milijuna kuna gubitka" kao i to da u poslovnom izvješću postoji "velika rupa od 50 milijuna kuna".

7. Zbog svega naprijed navedenog, netočna je i tvrdnja da "Croatija bespovratno gubi trku na južnoeuropskom nebu", odnosno da "gubi putnike, avione i novac".

(Croatia Airlines, Odvjetničko društvo Mihočević&Bajs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije